Sremska Mitrovica – Devojčica iz Zaječara koja ima samo 13 godina za dva meseca postaće majka.
Krila je svoju trudnoću od majke i očuha sa kojima živi, a nakon obelodanjivanja da je u drugom stanju, brigu o njoj preuzeo je Centar za socijalni rad, pisalo je pre nekoliko dana u „Blic-u“.

Ovo je samo jedna priča iz Zaječara, dok su novosadskom porodilištu “Betanija” od ukupno 32.038 prošlogodišnjih porođaja, 667 su bile maloletničke trudnoće, piše u časopisu „Moja beba“.

U Sremskoj Mitrovici situacija nije alarmantna.
Prema podacima Dispanzera za žene Sremska Mitrovica, u toku prošle godine na teritoriji grada Sremska Mitrovica registrovano je 15 maloletničkih trudnoća, kod devojčica starosti između 16 i 18 godina.
Od ukupno 15 samo jedna trudnoća je prekinuta, a većina njih je bila željena, rekla je Dr Verica Kostić Muškinja, naglasivši da većina ovih devojčica pripada romskoj populaciji.

„Romi ranije stupaju u brak, većina njih ne bude punoletna u momentu stupanja u brak, a podatak da su njhove prve trudnoće željene, nije neuobičajen“, rekla je Muškinja, koja je dodala i da na teritoriji grada Sremska Mitrovica broj maloletničkih trudnoća nema tendenciju rasta u odnosu na protekle godine.

Kada bi vas devojčica, koja ima 15 godina, pitala kada je pravo vreme za stupanje u seksualni odnos, da li biste odmah imali odgovor i kako bi on glasio?

Da li treba tražiti krivca za rano stupanje u seksualne odnose ili mlade treba prethodno „naoružati“ informacijama o svim posledicama?

Dobro nam je poznato da rano stupanje u seksualne odnose nosi sa sobom brojne rizike, a jedan od njih je i maloletnička trudnoća. To nas vraća na početak ove priče.
U Srbiji je u poslednje vreme zabeležen veći broj maloletničkih trudnoća.

SRBIJA

U Srbiji se godišnje zabeleži oko 16.000 adolescentskih trudnoća, od kojih je 90 odsto neželjeno i završii se abortusom, pokazalo je istraživanje pod nazivom “Ti biraš”, koje je sprovela nevladina organizacija “Fokus” iz Novog Sada.
Kakav poražavajući podatak! I kakav apsurd, objavljeno je na stranici www.lepotaizdravlje.rs.

Da li se sad pitate zbog čega je to tako?

Da li zbog nesređenih porodičnih odnosa, lošeg društva, neobaveštenosti ili nečeg četvrtog, petog ili šestog?

Ili možda zbog izostanka roditeljske podrške u trenucima kada je ona bila najpotrebnija?

Hteli mi da priznamo ili ne, ipak pratimo „svetske trendove“. I one dobre i one loše.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije u našoj zemlji rođeno je ukupno 66 914 dece, od čega je 34 dece rođeno od strane maloletnih devojčica, starosti do 15 godina, dok je 2 888 dece rođeno od strane maloletnih devojčica, starih između 15 i 19 godina.

Prekida trudnoće bilo je ukupno 20 335.

Zakon o zaštiti prava pacijenata kaže da osobe starije od 15 godina imaju prava da samostalno i bez znanja roditelja odlučuju o hirurškim intervencijama kojima se podvrgavaju, što znači da, iako su maloletne, devojke imaju pravo da samostalno donose odluku o prekidu trudnoće ako imaju 16 i više godina.

Da li će se i kako to odraziti na još veći porast broja maloletničkih trudnoća i abortusa kod adolescentkinja, ostaje nam da čekamo i da vidimo, ili da ipak udružimo snage i učinimo nešto po tom pitanju?

Možda Vam se svidi i