Sremska Mitrovica – Zvаničnа stаtistikа kaže da tročlаnoj porodici kаkvа je sаdа prosečnа porodicа u Srbiji, po poslednjem merenju trebа 65.766 dinаrа, što je za nešto manje od dvadeset hiljada više i od prosečne zarade, koja je opet misaona imenica za mnoge.

“Kolika god da je plata ili penzija, mora se jesti, računi se plaćaju neredovnije i uvek smo nekom dužni”, reči jednog našeg sugrađanina koje na najbolji način opisuju trenutno stanje, kako u Sremskoj Mitrovici, tako i u Srbiji.

Da je osnovna potrošačka korpa dosta ispod proseka plata u Srbiji svima je jasno, ali ono što mnogima nije jasno jeste taj kako je jedan mitrovački penzioner rekao, fenomen preživljavanja sa platama koje su realno ispod “državnog proseka”, a od kojih živi najveći deo sprskih porodica.

Najveći deo kako plata, tako i penzija naši sugrađani troše na osnovne namirnice, hranu, kao i na račune. Što se hrane tiče uglavnom se kupuju osnovne stvari, bez previše “davanja sebi oduška”, bez kupovine puno slatkiša, sokova i alkoholnih pića, a počelo se štedeti i na cigaretama.

Računi se plaćaju uglavnom na vreme, ali nije redak slučaj da se okasni koji dan.
“Struju i vodu plaćamo redovno, dok sa plaćanjem računa za internet i telefon, koji su postali skoro pa podjednako važni, uglavnom kasnimo. Desi se da nas i isključe, onda platimo i ponovo tako”, rekao je Miomir.

Snežana, kaže da pored njene plate koja je minimalac i muževljeve, koji radi kao nastavnik i ima nešto veću platu, za normalan život, bez svakodnevnih kalkulacija šta kupiti, a šta može da sačeka bilo bi im potrebno bar još toliko, a za dodatni “luksuz” kao što je odlazak na more neophodno je da mesečno zarađuju 1500 eura, kako bi tokom čitave godine zaradili dovoljno i uštedeli za pristojno letovanje.
“Najveći deo zarade trošim na račune koji stižu svakodnevno, uglavnom krajem ili početkom meseca tako da svih 30.000 ode uglavnom na to, a sa onim što ostane snalazimo se, kao i svi. Da imam od čega i normalno da živim falilo bi mi još jedno toliko, oko 60.000 dinara”, rekao je Nikša.
Mirjana nam je rekla da pošto ne zavisi isključivo od svoje plate, jer i dalje živi sa roditeljima da se snalazi sa platom koju trenutno ima, ali je dodala i to ja je ta plata dovoljna toliko da podmiri samo njene potrebe, a da za letovanje i neke skuplje stvari i dalje pozajmljuje od roditelja.

You may also like