Pripremite se pre nego što automobilom krenete na letovanje

Ako ste se odlučili da automobilom odete na letovanje, dobro je da se prethodno pripremite za neplanirane situacije i iskalkulište koliko će vožnja dodatno opteretiti vaš budžet. Gužve na putevima u Srbiji potvrđuju da se turistička sezona zahuktava a saobraćaj je očekivano pojačan na putevima ka Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Bugarskoj.

Na-more-automobilom

Međunarodna dokumenta

Nikako ne zaboravite saobraćajna dokumenta koja su vam potrebna u inostranstvu. Međunrodna vozačka dozvola trebaće vam u Grčkoj i Makedoniji, ali ne i u Hrvatskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori. Ovaj dokument izvadićete u Auto moto savezu Srbije (AMSS) uz podnošenje važeće vozačke dozvole, lične karte ili pasoša, 2 fotografije i zahtevom za izdavanje međunardone dozvole. Koštaće vas 2.000 dinara, a rok važenja je 3. godine.

Osim međunarodne vozačke dozvole za vožnju kroz Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu biće vam potrebna i zelena karta osiguranja. Pribavlja se kod inicijalnog osiguravača i traje koliko i polisa obaveznog osiguranja, a za nju ćete izdvojiti 2.000 dinara. Posedovanjem zelene karte obezbeđeno Vam je osiguravajuće pokriće za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi. Kako je navedeno na sajtu AMSS, ukoliko se desi da ste zaboravili da kupite zelenu kartu, a već ste krenuli na put ka zemljama u kojima je ona obavezna, na graničnom prelazu, bez obzira na to gde ste osigurani, možete kupiti privremeni zeleni karton ako za to postoji mogućnost, kao i granično osiguranje nakon prelaska državne granice.

Ukoliko na put ne krenete svojim vozilom može vam zatrebati i Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV). Od dokumenata za njeno izdavanje potrebni su vam važeća lična karta vlasnika vozila, važeća putna isprava (pasoš) korisnika vozila, saobraćajna dozvola za vozilo i 1.500 dinara. Izdaje se najduže na 1 godinu.

Sve ukupno za potrebnu dokumentaciju neophodno je 5.500 dinara.

Opremljenost vozila

Bez obzira što je tehnički pregled urađen tokom registracije, sve auto kuće upozoravaju da obavezno pred put proverite tehničku ispravnost vozila. Cene se kreću između 1.000 i 4.000 dinara a mnoge auto kuće svojim klijentima organizuju i besplatne tehničke preglede.

Najvažnije su provere pneunmatika, akumulatora koji se zbog upaljene klime dodatno crpi, provera samog rashladnog sistema, nivoa ulja, rad upravljačkog i svetlosnih sistema i pre svega kočioni sistem.

Informišite se i šta je za koju zemlju od opreme potrebno u vozilu. Ukoliko vaš automobil ide na TNG bitno je da sa sobom imate potvrdu-atest za TNG uređaj, vozila na ovakav pogon u BiH moraju imati i protivpožarni aparat, koji je u Grčkoj neophodan u svakom vozilu. Ukoliko nosite naočare u Grčkoj sa sobom morate imati i rezervni par ili ćete platiti kaznu od 20 EUR.

Oštre kažne

Gde god da ste krenuli na odmor obavezan je pojas tokom vožnje. Za nevezivanje pojasa u Crnoj Gori možete platiti i do 100 EUR, u Makedoniji 20 EUR, Bugarskoj 50 leva, Hrvatskoj 65 EUR, a u Grčkoj čak 350 EUR. Pažnju na brzinu kojom vozite, osim zbog bezbednosti obratite i zbog rigoroznih kazni. U Hrvatskoj biste zbog nepažnje mogli da ostanete „kraći“ za 15.000 kuna, Bosni 1.000 KM, u Makedoniji do 300 EUR, Grčkoj do 750 EUR, u Crnoj Gori i do 2.000 EUR, a u Bugarskoj biste čak mogli da ostanete i bez vozačke dozvole!

Putarine

Novac ćete s druge strane obavezno morati da izdvojite za putarine. Važno je da znate koji sistem naplate važi u kojoj zemlji: vinjeta sa vremenskim ograničenjem ili naplata putarine na rampama. U drugom slučaju raspitajte se da li primaju samo keš ili i karticu i u kojoj valuti možete platiti. U Makedoniji recimo putarinu plaćate isključivo u denarima, a ka popularnim letnjim destinacijama kreću se između 30 i 60 denara. Na putu do mora kroz BiH za putarinu ćete izdvojiti između 0,6 do 4,2 KM, u Hrvatskoj između 35 i 130 kuna, a u Grčkoj između 1,20 i 3,10 EUR. Interesantno je da na putu kroz Grčku do Halkidikija nema putarina, kao ni u Crnoj Gori, osim ukoliko se odlučite da se od Podgorice da primorja, umesto preko Cetinja spustite kroz tunel Sozina, što će vas koštati 2,5 EUR.

U Bugarskoj ćete za vinjetu za 7 dana izdvojiti 5 EUR, a za mesec 13 EUR.

Minimalno planiranje štedi gorivo

Bez benzina ne možete, a cene goriva varijaju iz dana u dan i od zemlje do zemlje. Iskusni turisti koji letuju u Grčkoj znaju da je gorivo povoljnije u Makedoniji, gde obično napune rezervoare. U susednoj nam zemlji tako TNG staje 0,6 EUR, dizel 1,10 EUR i benzin 1,33 EUR po litru, dok su cene u Grčkoj 0,87 EUR/l za TNG, 1,29 EUR/l za dizel i 1,59 EUR/l za benzin.

Na isti način možete da kalkulišete i ako se u Hrvatsku ili Crnu Goru zaputite kroz Bosnu i Hercegovinu, gde je gorivo jeftinije. Tako litar benzina u BiH staje 1, 20 EUR, a u Crnoj Gori i Hrvatskoj 1,37 EUR, odnosno 1,43 EUR po litru. Litar dizela u Bosni koštaće vas 1,22 EUR po litru, a u Crnoj Gori 1,27 EUR i 1,32 EUR u Hrvatskoj. U BiH povoljniji je i TNG po ceni od 0, 56 EUR za litar, a za istu količinu u Hravtskoj biste morali da izvojite 0, 66 EUR i u Crnoj Gori 0,68 EUR.

U Bugarskoj ćete litar benzina plaćati 1,33, dizela 1,34 a TNG 0,60 EUR.

Kvar

Unapred, koliko je u vašoj mogućnosti, planirajte i nepredviđene situacije. Članstvom u nacionalnom auto-klubu ili korišćenjem usluge pomoći na putu nekih od osiguravajućih kuća, omogućitete sebi u slučaju kvara vozila, besplatnu popravku u bilo kojoj zemlji Evrope, šlepovanje i prenoćište dok se vozilo ne osposobi.

Za ovakve usluge Auto-moto savez Srbije izdaje Super člansku kartu, po ceni od 2.000 dinara godišnje, a paketi „pomoć na putu“ u osiguravajućim kućama kreću se između 1.700 i 4.000 dinara u zavisnosti od pokrića.

Na ovaj način, kažu u nacionalnom savezu, u slučaju nepredviđenih situacija može da se uštedeti i do 4.000 EUR.

Izvor: eKapija

You May Also Like