Pljačkaši na putu za Crno more su obučeni u policijske uniforme koji će vas zaustaviti palicom i oduzeti vam pasoš i sav novac. Zato oprezno ukoliko idete u Bugarsku na letovanje.

Ukoliko krenete na letovanje u Bugarsku morate biti veoma obazrivi jer na svakom njihovom stajalištu vrebaju neki lažni službeni radnici. Automobilom do bugarskog primorja potrebno je najmanje 13 sati, a od Beograda do najvećeg grada na crnomorskoj obali, Varni razdaljina je 910 kilometara. Za vožnju Bugarskom nisu vam potrebni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvala, a najbrže ćete stići ukoliko idete autopute do Niša. Kada se uključite na magstralni put koji vodi do Pirota možda upadnete u dvočasovno čekanje kod Čiflika, gde je saobraćaj zaustavljen zbog izgradnje novog koridora. Ako se niste opremili sa flašicama vode i hranom u drugim mestima ovde nećete moći ništa da kupite jer nema trafike, restoran ni toaleta.

Kada dođete do granice preporučujemo da kupite vinjetu kojom ćete platiti putarinu jer se duž puta do Sofije mogu naći prodavci falsifikata navedenih vinjeta. Zato izbegnite neprilike i kazne i na granici kupite vinjetu koja za sedmodnevni boravak iznosi pet evra.

Takođe, vam preporučujemo da na prelazu razmenite određenu količinu novca u leve jer je na pumpama, u restoranima i odmaralištima ne primaju evre ili ih menjaju po znatno manjem kursu. Tako ćete na granici za jedan evro dobiti 1,95 leva, a u stajalištima pokraj puta ćete dobiti samo lev za evro.

Prospekt sa upozorenjima na putu za letovalište, a posebno da ne stajete ukoliko vas zaustavi policajac bez službenog i obeleženog automobila. Zato dobro obratite pažnju da se na Stop signalizaciju policajca stanete samo ako se policajac nalazi pored policijski obeleženog automobila. Bande lažnih policajaca godinama haraju na magistralama i zautavljaju automobile sa stranim tablicama. Nakon što oduzmu pasoš, oni turiste i opljačkaju, a zatim pobegnu.

Da biste zaobišli saobraćajnu gužvu kroz Sofiju, preporučujemo da se skrenete na obilaznicu pre glavnog grada. Zatim pratite putokaze koji će vas odvesti do željene destinacije.

You may also like