Sremska Mitrovica – Od 2016. godine najverovatnije ponovo uvođenje trajnog plaćenja TV pretplate, koja zvanično još uvek nije ni ukinuta.

Kako usvajanje medijskih zakona kasni, građani ove godine programe javnih servisa RTS i RTV plaćaju dvostruko – kroz pretplatu, ali i iz budžeta. Zbog male stope naplate, Vlada Srbije izdvojila je iz ovogodišnjeg budžeta 7,5 milijardi dinara za rad ove dve medijske kuće. Dvostruko finansiranje trebalo je da bude kratkog daha, ali se odužilo zbog izbora i pauze u skupštinskom radu.

Kad zakon o javnim servisima, za koji se čeka zeleno svetlo iz Brisela, podrži većina poslanika, pretplata bi trebalo da bude privremeno ukinuta. Tada će ostati samo budžetska pomoć, i to do kraja 2015. godine. Posle toga trošak rada javnih servisa moraće ponovo da padne na građane.

Procenat naplate pretplate tv pretplate je drastično smanjen poslednjih godina, a posebno od maja 2013. godine kada je najavljeno njeno ukidanje, koje se do danas nije dogodilo. Upravo zbog malih prihoda od uplata građana, država je morala da interveniše i dotira 7,5 miliona dinara kako bi Radio-televizija Srbije i RTV Vojvodine mogle da prežive. Procenjuje se da tek oko trećine građana plaća pretplatu i da je RTS prošle godine, umesto 2,5 milijardi dinara, uspeo da naplati nepunih 379 miliona dinara. Zavisno od meseca, procenat naplate varirao je tokom 2013. godine od 16 do 43 odsto.

Formalna obustava sadašnje obaveze plaćanja pretplate mogla bi da stupi na snagu ovog leta.

You may also like