Sremska Mitrovica – Ove godine sva je prilika da će veliki broj poljoprivrednika zbog nedostatka i previda tvoraca pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na regres za đubrivo, ostati uskraćeni za subvencije koje je država namenila poljoprivrednicima kao podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju.

S obzirom da se najavljene izmene Pravilnika još nisu sprovele u delo, veliki broj poljoprivrednika će ostati uskraćen za subvencije s obzirom da je prema važećem pravilniku za ostvarivanje prava na subvencije potrebno, kao dokaz kupovine, priložiti fiskalni račun kupovine đubriva, koji mnogi poljoprivrednici ne poseduju.

Poljoprivrednici su u nekoliko navrata ukazivali nadležnim organima na činjenicu da veoma mali broj poljoprivrednika poseduje fiskalni račun jer je mineralno đubrivo uglavnom nabavljeno preko organizatora proizvodnje ugovornim odnosom, što čini pretežnu većinu (80-90 odsto).

Mala i srednja gazdinstva, koja se bore za opstanak, u potpuno su neravnopravnom položaju jer ovakvim pravilnikom neće moći da iskoriste minimalan iznos subvencija koje zakon i uredba o subvencijama garantuju, naglašavaju poljoprivrednici.

Možda Vam se svidi i