Pojačana kontrola hrane, nema opasnosti od listerije

Sremska Mitrovica – Većina ljudi nije upoznata sa terminom “listerija”, ali to je svakako jedna izuzetno opasna bakterija koja može da dovede i do smrtnog ishoda zaraženog pacijenta.

Nešto intenzivnija priča o ovoj bakteriji vodi se poslednjih dana nakon vesti da su u Makedoniji četiri osobe koje su bile zaražene ovom bakterijom preminule, a s obzirom da Srbija uvozi i meso, sireve i druge namirnice koje su pogodne za razvitak ove opasne bakterije.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da je uvoz hrane iz Makedonije pod strogom je kontrolom i da za sada ne postoji opasnost od unosa kontaminirane hrane ne samo iz Makedonije, nego iz bilo koje druge zemlje izvoznice u Srbiju.

Uprava za veterinu kontroliše uvoz pošiljki (riba, sirevi, proizvodi od mesa) na prisustvo opasnosti od bakterije listerije, koje mogu predstavljati rizik po zdravlje ljudi, pa se na taj način kontroliše i ovaj mikroorganizam u hrani životinjskog porekla.

Potrošači, naročito osetljive kategorije, treba da izbegavaju proizvode od sirovog mleka i mesa, da primene sve higijenske mere, koje uključuju pranje ruku, pranje hrane biljnog porekla i posuda, kao i da vode računa o prenosnoj kontaminaciji u toku rukovanja i pripreme hrane.

Listerija se ispituje u skladu sa Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa, u kome su utvrđeni mikrobiološki kriterijumi za hranu, kako u toku procesa proizvodnje, tako i u prometu.

Načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Tamara Bošković izjavila je da će se hrana koja je podložna rastu listerije pojačano kontrolisati u narednom periodu, naročito kada su u pitanju sirevi, barene i fermentisane kobasice, proizvodi od ribe, neke vrste povrća…

Ona je dodala da bi proizvođači morali pojačano da kontrolišu kako sirove, tako i gotove proizvode budući da se ta vrsta bakterije može održati u različitim uslovima.

Takođe je savetovala potrošačima da obrate pažnju, odnosno da ne jedu sirovo ili nedovoljno pečeno meso, već isključivo termički obrađenu hranu, kao i dobro oprane namirnice.

Bošković je rekla da podaci Instituta za javno zdravlje Srbije Batut pokazuju da u Srbiji od početka ove godine nije zabeležen nijedan slučaj oboljavanja usled listerije.

Listerija je bakterija koja zahvata centralni nervni sistem, a krajnja komplikacija je zapaljenje mozga. Ova bakterija je u Makedoniji prošle godine izolovana u tri uzorka hrane.

Bakterija se uglavnom prenosi zagađenom hranom, termički neobrađenim mesom, loše opranim voćem i povrćem. Listerija može da se dobije i preko mleka i mlečnih proizvoda ukoliko je životinja bila zaražena.

You May Also Like