Sremska Mitrovica – Kako vreme godišnjih odmora i dužih boravaka van svojih domova ne bi “trošili” razmišljajući da li će vas neka nepredviđena i neprijatna situacija dočekati kada se vratite kući, najbolje je da pre samog napuštanja doma uradite sve one stvari koje će omogućiti da “mirne glave” uživate u odmoru.

Da bi bili sigurni da vaš je vaš dom bezbedan kada spakujete kofere i zaključate vrata, preporučljivo je da ga pre svega zaštitite od samog sebe. Pod tim se podrazumeva pregled svih električnih aparata koje imate, proveru da li su upaljeni ili ugašeni, uključeni u struju ili ne, kao i da li su dobro zatvoreni (frižideri, zamrzivači). Kada proverite sve aparate i uverite se da su svi ostavljeni onako kako su najbezbedniji, proverite sve prozore i vrata. Da li su sva vrata zaključana i obezbeđena, prozori dobro zatvoreni, pogotovo noviji prozori koji se otvaraju “na kip”, pa se često desi da se ne zatvore dobro već samo pritvore, što ukoliko dođe do nekog nevremena i jakog vetra može dovesti do njegovog otvaranja, a zatim i dalje neke štete što od vremenskih prilika, što od kriminalaca.

Kada ste se uverili da su sva vrata i prozori obezbeđeni i sigurni najbolje i najpreporučljivije jeste da ključ od svog doma poverite nekom od rođaka ili prijatelja kako bi za vreme vašeg odsustva “čovek od poverenja” obišao vaš dom i uverio se da je sve u najboljem redu.

Nepredviđene situacije nisu retke, vreme je nestabilno, oluje koje mogu da naprave štete su češće nego ranije, ima i slučajeva obijenih domova dok su vlasnici na odmorima, tako da je najbolje odraditi sve one male preventivne radnje koje ne oduzimaju puno vremena, ali donose veću sigurnost vašeg doma.

Možda Vam se svidi i