Sremska Mitrovica – U vrelim letnjim danima najlakše je rashladiti se klima uređajima, a da li je najzdravije i najbezbednije?

Pre svega treba napomenuti da je klima uređaje nepohodno bar jednom godišnje očistiti, prvenstveno ukoliko se koriste samo za hlađenje, jer se u njima razvija veliki broj bakterija od kojih neke mogu da budu opasne po zdravlje ljudi, a koje toplota ubija ukoliko se koriste za gejanje prostorija.

Najopasnija bakterija koja se može namnožiti u klima uređaju jeste legionela koja izaziva legionarsku bolest. Ova bolest izbija vrlo naglo, inkubacija bolesti iznosi 2 do 10 dana. Prvi simptom je povišena temperatura, koja je najčešće vrlo visoka, neretko iznad 41 °C, a praćena je groznicom. Jače su izraženi i drugi opšti simptomi, kao vrlo jaka glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, opšta slabost i mučnina, a obično izostaju znakovi zahvaćenosti gornjeg dela disajnog sistema. U početku bolesnik ne kašlje, a nakon 2 do 5 dana pojavljuje se suvi nadražajni kašalj. Teži klinički oblik ove bolesti sa pneumonijom može biti bolest samo sa respiratornim simptomima ili bolest koja osim pluća zahvata jetru, bubrege, probavni trakt i središnji nervni sistem. Smrtnost nelečene legionarske bolesti kreće se od 3% do 30%.

Druga bitna stvar koja se tiče klima uređaja jeste sam njen položaj, ili položaj onog ko boravi u klimatizovanoj prostoriji. Izuzetno je važno izbegavati direktno izlaganje mlazu hladnog vazduha. Ukoliko se duži vremenski period zadržite direktno ispod klima uređaja pored opasnosti od udisanja raznih bakterija, prašine, prljavština moguća je i nadraženost sluznice očiju, nosa, grla, jake glavobolje, zamor i manjak koncentracije.

Jedna od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju jeste temperatura na koju podešavate vaš uređaj. Ne izlažite telo stresu koji prouzrokuju velike temperaturne razlike. Preporučljivo je da razlika između spoljašnje temperature i one u klimatizovanoj prostoriji ne bude veća od 7 stepeni. Ukoliko je veća temperaturna razlika svaki put vaše telo će biti u šoku kada iz klimatizovane prostorije izađete na paklenu vrućinu. Izuzetno opasno ovo može biti za malu decu, starije ljude i hronične bolesnike koji su osetljiviji na iscrpljenost vrućinom i podložniji toplotnom udaru, što može imati smrtonosne posledice.
Velika temperaturna razlika prouzrokuje ubrzan rad srce, jer se krvni sudovi ne mogu tako brzo širiti i skupljati, što može pogoršati stanje srčanih bolesnika, pa čak dovesti i do tegoba u grudima kod zdravih ljudi.

Ukoliko vas muče hronični bolovi u kostima i zglobovima, boravak u klimatizovanim prostorijama još vam više može pogoršati tegobe, a ako i nemate takvih problema, velika je verovatnoća da ćete nakon duge izloženosti hladnom vazduhu iz klima uređaja osetiti bolove u ramenima i vratu.

Takođe suv vazduh šteti koži tako što je isušuje, a to pogoršava stanje obolelim od ekcema i drugih kožnih bolesti.

Što se tiče klima uređaja u automobilima, i tu takođe treba biti vrlo oprezan. Preporučljivo je polako snižavanje temperature, pogotovo ukoliko je auto dugo bio izložen suncu. Pre kretanja provetrite ga otvaranjem vrata, a zadnjih 15 minuta vožnje isključite klima uređaj kako biste se nakon izlaska iz vozila lakše prilagodili spoljašnjoj temperature.

Možda Vam se svidi i