Sremska Mitrovica – Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici POZIVA građane da za vreme predstojećih praznika ne koriste, odnosno, da budu veoma oprezni prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava.

Iz Policijske uprave apeluju na roditelje da deci ne kupuju petarde i druga pirotehnička sredstva i da ih upozore na eventualne opasnosti i neželjene posledice koje mogu nastati prilikom nestručnog i neopreznog rukovanja.

Upotreba pirotehničkih sredstava je ZABRANjENA u zatvorenim prostorijama, na prostorima gde se okuplja veći broj ljudi, u blizini zapaljivih materija, u prevoznim sredstvima. Upozoravamo građane da nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati požar, teške opekotine, gluvoću, slepilo, invalidnost.

Prodajom pirotehničkih sredstava mogu se baviti isključivo pravna lica (firme) ovlašćena za takvu vrstu delatnosti.

beograd-petarde-prodaja-komunalna-policija-pijace-centar-grada-1328585176-117920

Maloletnim osobama dozvoljeno je prodavati samo pirotehnička sredstva prvog razreda – bengalske i pucajuće šibice i male petarde. Zabranjeno je maloletnicima prodavati velike petarde, rimske sveće, bengalske baklje, topovske pucnje i ostala pirotehnička sredstva drugog razreda. Ova sredstva deca ne smeju koristiti bez nadzora roditelja.

Zakonom o prometu eksplozivnih materija i Zakonom o javnom redu i miru, predviđene su novčane i zatvorske kazne za sve slučajeve neovlašćenog prometa i upotrebe pirotehničkih sredstava, uz oduzimanje istih i podnošenje odgovarajućih prijava protiv odgovornih lica. U zavisnosti od težine dela, zaprećene kazne kreću se od 20.000 do 800.000 dinara ili kazna zatvorom do 60 dana.

Pozivamo građane da sva eventualna saznanja o nedozvoljenoj prodaji pirotehničkih sredstava u objektima i na način koji nisu za to predviđeni, obaveste Odeljenje za vanredne situacije na telefon 022/614-641 ili policijsku stanicu u mestu prebivališta, na telefon 192.

Možda Vam se svidi i