Sremska Mitrovica – Zbog novih i učestalijih slučajeva zloupotrebe i nesavesnog korišćenja insekticida Furadan 35 ST Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine još jednom upozorava građane da je promet i upotreba ovog insekticida zabranjena od kraja decembra 2013. godine.

U skladu sa odredbama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, inspekcijske službe Ministarstva, zajedno sa uvoznicima i distributerima aktivno rade na povlačenju iz prometa zaliha ovog sredstva za zaštitu bilja, čija je dalja prodaja i primena zabranjena.

Broj registrovanih slučajeva trovanja strogo zaštićenih vrsta ptica Furadanom 35 ST i broj otkrivenih zatrovanih mamaca u značajnom je porastu.

Najčešći način trovanja divljih vrsta ptica i sisara jeste putem zatrovane hrane, odnosno ishranom divljih vrsta ptica i sisara leševima životinja ili njihovih delova, koji su namerno tretirani sa ovim insekticidom i namerno postavljeni kao mamci. Karbofuran deluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti.

Pozivaju se relevantne institucije i organizacije, nevladine organizacije i građani da, pravovremenim prijavljivanjem eventualnih slučajeva posedovanja i korišćenja Furadana pomognu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i drugim nadležnim organima u procesuiranja odgovornih počinilaca.

Možda Vam se svidi i