Sremska Mitrovica – Koliko vam se puta desilo da ste zaboravili da isključite neki od aparata bele tehnike? Da kada izađete iz prostorije ostavite upaljeno svetlo, televizor?

Malo, po malo i račun za struju postaje sve veći i veći. Najveća štednja ostvaruje se upravo na pažnji onih koji žele uštedu, ali pored pažnje koju treba da usmerite na upotrebu električnih uređaja, postoje i mali trikovi koji će u mnogome pomoći.

Jedan od dobrih načina uštede koji za prvo vreme može delovati skuplje, ali kada se sve preračuna svakako se isplati, jeste kupovina štedljivih sijalica, koje jesu skuplje od običnih, ali traju znatno duže i troše od 5 do 15 puta manje električne energije.

Jedan od najvećih potrošača u svakom domaćinstvu jeste svakako bojler za vodu. Da bi uštedeli na njegovoj potrošnji najbolje je da se termostat podesi na temperature između 50 i 60 stepeni, a uključujte ga u jeftinoj tarifi. U slučaju da želite ovde da uštedite najbolje je da protočni bojler zamenite klasičnim koji akumulira toplu vodu. Ukoliko duže od jednog dana provodite van kuće obavezno isključite bojler.

Prilikom kuvanja obavezno poklopite posude, a ukoliko nešto pečete u rerni izbegavajte njeno otvaranje, jer svakim novim otvaranjem ona se rashladi za 15 stepeni. Za kuvanje birajte veličinu ringle prema veličini posude.

Što se tiče frižidera tu ćete najviše uštedeti ukoliko njegova temperatura bude podešena na između 3 i 5 stepeni celzijusovih. Preporučljivo je i pokrivanje posuda sa hranom kako bi se smanjio procenat vlage koja se stvara na zidovima frižidera i smanjuje njegovu efikasnost.

Kompjuter i televizor manje energije svakako će potrošiti ukoliko kada se ne koriste budu podešeni na “standby”, ali i u tim slučajevima mnogi od ovih uređaja troše čak i do 40 odsto prosečne potrošnje, pa je najbolje ih ugasiti.

Gasite svetlo kada izađete iz prostorije, uređaje i aparate ukoliko ih ne koristite, racionalizujte potrošnju i ekonomišite i svakako će vam se isplatiti.

Možda Vam se svidi i