Sremska Mitrovica – Pored redovnih i vanrednih tretmana kako odraslih jedinki komaraca, tako i njihovih larvi kao da nemaju uspeha, sve ih je više i sve su „agresivniji“.

„Da li je to normalno da kada te ujede komarac osećaš svrab na tom mestu i nekoliko dana posle ujeda? Ima ih u neverovatno velikom broju i izuzetno su veliki“, žali se Dušica.

„Lepo vreme, i više temperature idealne su za šetnju, ali prosto je nemoguće šetati ili sedeti u nekoj bašti kafića jer su to konstantni „napadi“ komaraca. Pre su ujedali samo uveče, sada to čine tokom čitavog dana“, dodaje Marina.

U sremskomitrovačkim apotekama povećana je prodaja sredstava koja se koriste u odbrani od komaraca, kao i sredstava koja se koriste nakon ujeda. Cene sredstava se kreću od 450 dinara do preko 700 dinara za preparate koji su namenjeni za bebe.

Iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica već su upozoravali na virus zapadnog Nila koji prenose isključivo komarci. „Još uvek ni jedan slučaj na teritoriji opštine grada nije registrovan, ali ne znači da ih neće biti. U toku prošle godine u opštini su registrovana četiri slučaja, ali kako je ova godina obeležena poplavama, i velikom količinom vode koja je predstavljala dobro mesto za razmnožavanje komaraca, pa ih ima znatno više moguća je pojava i većeg broja obolelih od ove bolesti“, rekli su iz Zavoda za javno zdravlje.

Bolest zapadnog Nila prenose komarci. U najvećem broju slučajeva (procenjuje se oko 80%) nakon infekcije ne dolazi do ispoljavanja simptoma i znakova bolesti (tzv. inaparentne infekcije). U oko 15% inficirianih osoba javlja se blaga, nespecifična bolest sa znacima koji podsećaju na grip i prolaze bez posledica nakon 5-7 dana. Infekciju uvek prati povišena telesna temperatura i znaci opšte infekcije (malaksalost, slabost, bolovi u zglobovima i mišićima). Često se javlja i ospa na trupu i ekstremitetima. 1-5% inficiranih osoba mogu da dobiju tešku formu infekcije sa simptomima i znacima zahvatanja centralnog nervnog sistema (encefalitis, meningitis ili akutne mlitave paralize kao kod dečje paralize). Teške forme se najčešće javljaju kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba sa hroničnim poremećajima zdravlja koji dovode do slabljenja otpornosti. Neurološki poremećaji nisu specifični. Mogu se manifestovati na različite načine i to: – meningitis – sa glavoboljom, povraćanjem, pozitivnim meningealnim znacima. – encefalitis – promena stanja svesti različitog stepena (konfuzija, dezorijentacija, pospanost, stupor, koma), fokalni znaci (pareze ili paralize pojedinih nerava, dvoslike, gubitak vida, slabljenje čula ukusa, pozitivni patološki refleksi…) – različite kombinacije gore navedenih i drugih simptoma i znakova. Kod prisustva neuroloških poremećaja praćenih infektivnim sindromom, ako ne postoji drugi jasan uzrok bolesti, a kod osobe koja daje podatak o boravku u području gde su registrovani slučajevi ili epidemije bolesti (endemska ili epidemijska područja), treba misliti i na ovu infekciju i sprovesti laboratorijsko ispitivanje u cilju potvrđivanja (ili odbacivanja) dijagnoze.

Saveti
– održavajte septičke jame
– zaštite prozore i vrata mrežama
– komarce u kući uništavajte sprejovima
– nosite dugačke rukave i pantalone

Možda Vam se svidi i