Sremska Mitrovica- Crveni krst Srbije i ove godine obeležava 5. decembar- Međunarodni dan volontera.

Moto koji je ove godine opredelila Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je: „Ako oni to ne urade-ko će?’’ Moto poziva na bolju zaštitu i veće priznanje angažovanja volontera, u donošenju promena na svim nivoima- lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou.

Volonteri rade na unapređenju svoje zajednice i istovremeno kroz rad, brigu i učenje menjaju svoje živote i živote svojih sugrađana. Crveni krst Sremska Mitrovica uključuje u svoj rad preko 100 volontera. Od tog broja je 20% starijih, 20% je srednjih godina i radno sposobno, a 60% čine mladi volonteri.
Volonteri su SNAGA Crvenog krsta. U vreme majskih nepogoda Crveni krst Sremska Mitrovica uspeo je da odgovori na sve izazove zahvaljujući danonoćnom angažovanju velikog broja volontera.
Crveni krst Sremska Mitrovica zahvaljuje se svim volonterima na nesebičnom zalaganju i doprinosu u afirmaciji ove organizacije.

Crveni krst Srbije, kao najveća i najstarija volonterska organizacija u zemlji podseća da su volonteri nezamenljiv resurs svakog društva koje teži razvoju i da je njihov učinak višestruk. Volontiranje osim što rešava probleme ugroženih kategorija stanovništva, ono i izgrađuje ličnost onih koji volontiraju i pomaže društvu da se uputi humanijem smeru razvoja i solidarnosti.

Volonterski rad u okviru Crvenog krsta predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade. Volonteri mogu biti osobe iz svih društvenih grupa, svih uzrasta i imovinskih stanja.

Volontiranje osnažuje pojedinca i povećava samopouzdanje, suzbija depresiju i pomaže ljudima da ostanufizički zdravi. Kroz volontiranje pomažemo drugima, ali i ukazujemo na probleme i potrebe oko nas, a takođe izgrađujemo i osećaj solidarnosti.

You may also like