Izvinite, nešto vam ispalo

Sremska Mitrovica – Metal, plastika, papir? Razvrstavate li svoje smeće? Kada u gradu vidite u kante posebno obeležene, da li poštujete oznake koje imaju na sebi ili vam se ipak desi da vaše smeće završi na ulici?

Kažu da se ekološka svest kod ljudi gradi kao i mnoge stvari od najranijeg detinjstva, zato ne treba da nas čudi veliki broj radionica, predavanja, igara i drugih aktivnosti koje se sprovode u poslednje vreme.
Jedna naša sugrađanka koja nije rođena Mitrovčanka, ali ovde već godinama živi rekla je da je u Mitrovici „naučila“ da baca smeće kroz prozor auta, da je ovde to izgledalo sasvim normalno.

„Pre nekoliko dana kroz prozor kancelarije sam gledala kako čovek koji je sedeo u svom parkiranom autu istresao celu pepeljaru iz auta direktno na pločnik, u samom centru grada. Inače kanta se nalazila samo nekoliko metara od njega. Ja sam ostala u čudu, potpuno zgrožena“, rekla nam je jedna naša sugrađanka.
Dušica nam je rekla su je da od malih nogu učili da brine o svojoj okolini. „Moj stav je takav da ako želiš da promeniš nešto, prvenstveno moraš da promeniš sebe. Želim čistu okolinu, čist grad, pa zato pazim gde i šta bacam, čak sam i najbolju prijateljicu „prevaspitala“ po tom pitanju“, rekla je Dušica.

Ranije su se mnogi žalili da nema dovoljno kanti za smeće po gradu, i to uzimali kao izgovor zašto ponekad iza sebe ostave smeće, ali s obzirom da kanti za smeće sada ima na svakom koraku, izgovora više nema.

Na pitanje da li obraća pažnju gde baca smeće, Tanja je rekla da uvek to čini, i dodala da ne bi škodilo da se postavi još kanti po gradu. „Meni je torba uvek puna smeća, kad god nema kante ili kontejnera u blizini ja sve to stavim u torbu, pa kod kuće sve pobacam.

Pored gradova koji se često „bore“ sa smećem i ljudima koji ne obraćaju dovoljno pažnje na svoju okolinu, prigradska naselja i sela takođe imaju taj problem. U selima se najčešće smeća rešavaju njegovim paljenjem, a postoje i ne mali broj divljih deponija, često u atarima gde se odlaže smeće.

U svakom slučaju dokle god ima onih koji će iza sebe ostave smeće, biće i onih koji će reći „gospodine/gospođo nešto vam ispalo“.

You May Also Like