Sremska Mitrovica – Novim predstavama nastavlja se pozorišno leto u Sremskoj Mitrovici „Tragovi 2014“.

U utorak, 26. avgusta sa početkom u 20:00 časova biće odigrana večernja predstava Radoslava Milenkovića „NAŠI DANI“ (Radoje Domanović).
Adaptirao, režirao i igra: Radoslav Milenković
Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor monodrame koja je od premijere 1984.
Na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (Zlatna kolajna publike) do danas izvedena više od 1400 puta, kako na scenama bivše Jugoslavije, tako i u inostranstvu (Moskva, Petrograd, Bazel, Cirih, Baden, Malme, Lund, Geteborg, Halmstad, Budimpešta, Eger…).
Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pesama V.P.Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovedaka Radoja Domanovića, (Stradija, Danga i Mrtvo more) koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena, ogrezlu u korupciji i nasilju.

1374831_586025794793071_645616837_n

U sredu, 27. avgusta sa početkom u 20:00 časova biće odigrana predstava za decu „VESELI PATULJCI U BORBI PROTIV ZLOĆKE“.
Tri vredna patuljka – rudara koji marljivo rade u rudniku za dobrobit svih nas. Ali kako zlo uvek vreba, pojavljuje se Zloćka koja im ukrade sunce. Bez sunca patuljci ne mogu da rade. Kako će se patuljci izboriti sa Zloćkom?
tekst: Jelena Janković / režija: Stefan Tajbl
igraju: Goran Vučanović, Nikola Stanković, Stefan Tajbl, Jelena Tomić/Valentina Jurišić

U četvrta, 28. avgusta sa početkom u 20:00 časova biće odigrana večernja predstava Slobodana Ćustića „O GLUMATANJU“.
Ova komedija, autorski projekat Slobodana Ćustića, je jedna netipična forma monodrame, u kojoj se glumac direktno obraća publici, insistirajući na kontaktu i pokušava da ih svojom ličnom pričom o glumi, uvede u svet i među ljude koji su svoju sujetu i ekscentričnost preveli u ljubav prema pozorištu i način života postavili na tzv daske koje ništa (život) znače. Veoma otvoren pristup, bez udvaranja, dodvoravanja i na veoma drugačiji način vodi prisutne od svog početka do te večeri kada prisutni prate predstavu, potpuno iznenađeni stilom i sadržinom.

U subotu, 30. avgusta sa početkom u 20:00 časova biće odigrana večernja predstava Željke Jelić „POHVALA LUDOSTI“
Po tekstu Erazma Roterdamskog, adaptacija i stručna konsultacija Tibor Vajda, scenski pokret i scenografija Zoran Radulović,izbor tonskih efekata Zoran Dragićević. „U mračno doba inkvizicije kada se zbog jedne reči gorelo na lomači, Erazmo se usuđuje da javno kritikuje sve društvene slojeve, od prostog sveta do vlasti, države a naročito crkve“.

10612567_798683876848319_3213383493363037418_n

Sve predstave će se odigrati u Lapidarijum Muzeja Srema (u slučaju kiše, Velika scena Pozorišta “Dobrica Milutinović”). a ulaz je besplatan.

You may also like