Sremska Mitrovica – Do kraja ove nedelje biće saopšteni rezultati Javnog poziva za prodaju 502 državna preduzeća, među kojima je i 15 firmi iz Srema.

Od 502 firme koje čekaju privatizaciju iz Srema, neka od preduzeća su sremskomitrovački “Putevi”, ,,Regulacije” , ,,Tehnohemija” iz Sremske Mitrovice, nekoliko veterinarskih stanica, pa i tri medijske kuće.

U roku od 45 dana nakon isteka roka za dostavljanje pisama, Agencija će Ministarstvu privrede dostaviti predloge modela i metoda privatizacije za svako pojedinačno preduzeće. Na osnovu predloga Agencije, doneće se odluka o modelu i metodu privatizacije, početnoj ceni i merama za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije. Po Zakonu o privatizaciji, obavezan rok za privatizaciju društvenog kapitala je do 31. decembra 2015. godine.

U državnim preduzećima koja se prodaju, zaposleno je oko 90 000 radnika, a ukoliko se ne nađu kupci za njihove firme zaposlenima će biti ponuđen socijalni program. Preduzeća u tom slučaju čeka redovna procedura stečaja u skladu sa izmenjenim i dopunjenim Zakonom o stečaju.

Možda Vam se svidi i