I tokom zime česti požari

Sremska Mitrovica – U odnosu na letnji period kada se najveći broj požara dešava na otvorenom prostoru, tokom zime najviše požara ima u građevinskim objektima – kućama i stanovima.

Kao jedan od najčešćih uzroka požara tokom zime navode se razna grejna tela, loše i stare instalacije, kao i neodržavanje dimnjaka.

Pored starih i oštećenih instalacija u zimskom periodu dodatnu opasnost od izbijanja požara predstavljaju razni svetleći ukrasi, lampion i svećiće bez nadzora, a potencijalna opasnost preti i od loše navike koju imaju naši sugrađani, a to je sušenje veša na grejnim telima, na kojima je ta radnja izričito zabranjena.

365976_pozar--beta--ap--r.-g._f

Da je upoređivanje letnjeg i zimskog perioda nezahvalno rekao je Živoslav Ivković, komadant vatrogasno – spasilačkog bataljona u Sremskoj Mitrovici osvrćući se na činjenicu da broj požara zna da varira i u zavisnosti od vremenskih prilika, navodeći primer da je pre dve godine tokom letnje sezone koja je bila sušna bio i veliki broj požara, što se ne može reći za prošlu godinu kada je bio veliki broj padavina i dodao da je broj požara tokom zimskog perioda uglavnom konstantan iz godine u godinu.

Ivković u cilju prevencije požara savetuje redovno održavanje grejnih tela i električnih uređaja koje treba držati dalje od elemenata koji su lako zapaljivi, redovno održavanje instalacija, kao i ne ostavljanje otvorenog plamena bez nadzora.

You May Also Like