Prosvetari i dalje u štrajku

Sremska Mitrovica – Prosvetari i ove nedelje štrajkuju, a da li će doći do prekida štrajka ili njegove radikalizacije, zavisi isključivo od toga pregovora, za Ozon radio rekla je Dobrila Gmizić, člana Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

U sremskomitrovačkim školama, kao i u preko 1000 škola širom Srbije, časovi su i dalje skraćeni sa 45 na 30 minuta. Jedina škola koja se još uvek nije priključila štrajku u Sremskoj Mitrovici jeste i dalje srednja škola “Draginja Nikšić”.

Prema rečima Dobrile Gmizić, pregovori su sa ministrom prosvete i dalje su u toku, ali postoji šansa da ukoliko krenu negativnim tokom za prosvetare može doći i do radikalizacije štrajka.

Štrajk skraćenjem časova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

You May Also Like