Mladi vozači ostaju bez dozvole posle druge noćne vožnje

Mladi koji su tek položili vozački ispit ako budu uhvaćeni za volanom od 23 sata do 6 ujutro biće kažnjavani sa šest poena i oduzimanjem dozvole na tri meseca.

Nocna-voznja

Zabrana noćne vožnje važiće za sve nove vozače, odnosno dve godine od momenta kada polože vozački ispit, bez obzira na starost. Za one koji dozvolu dobiju sa 17 i 18 godina, zabrana će važiti dok ne napune 21 godinu.

Kada se ovaj predlog ukrsti s predlogom da vozači do 21 godine ostaju trajno bez dozvole sa devet kaznenih poena zaključuje se da će oni koji dva puta prekrše noćnu zabranu morati ponovo na polaganje vožnje.

– Ministar će sagledati sve predloge izmena zakona nakon čega će doneti konačnu odluku o tekstu zakona koji će dostaviti Vladi – kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Direktor Agencije za saobraćaj Milan Božović kaže da je cilj ovih mera smanjenje broja žrtava. – Mladi po dobijanju dozvole predstavljaju ugroženu kategoriju. Osim što mogu da dovedu sebe u opasnost, oni neiskustvom mogu da ugroze i druge učesnike saobraćaja. Potrebno je uskratiti mladima vožnju noću i ograničiti im tip vozila – piše Blic.

Biće predložene strože kazne i za iskusne vozače i sa sadašnjih 0,3 promila donja granica će biti pomerena na 0,2 promila alkohola u krvi.

You May Also Like