Sremska Mitrovica – Republički zavod za statistiku (RZS) juče počećeo akciju anketiranje građana o prihodima i uslovima života. Anketa o prihodima i uslovima života (SILK) biće sprovedena tokom maja i juna i obuhvatiće uzorak od 8.000 domaćinstava, najavio je RSZ.

To istraživanje će obezbediti najveći pojedinačni izvor podataka o prihodima, siromaštvu, socijalnoj isključenosti i uslovima života građana Srbije.

Anketari RZS-a, njih 75, imaće vidna obeležja RZS-a i popunjavaće upitnike u direktnom kontaktu sa licima u domaćinstvu.

Uspeh ovog važnog i kompleksnog istraživanja zavisi od odziva domaćinstava i njihove spremnosti na saradnju, istakli su u RSZ-u.

Dobijeni pokazatelji biće korišćeni pri formulisanju politika, strategija i mera za unapređenje kvaliteta usluga i poboljšanje uslova života, kao i za praćenje napretka u sprovođenju nacionalnih i međunarodnih ciljeva.

Anketa SILK je zasnovana na standardizovanoj metodologiji za sve države članice EU i sprovodi se jednom godišnje.

U Srbiji je prvi put sprovedena prošle godine, kada se pokazalo da je stopa rizika od siromaštva u 2012. godini iznosila je 24,6 odsto. Pri tome, lica mlađa od 18 godina su najviše izložena riziku od siromaštva, njih 30 odsto, a najnižu stopu rizika imaju osobe starije od 65 godina – 19,5 odsto.
Ispostavilo se da je za 13,6 odsto domaćinstava intenzitet rada nizak, s obzirom da su radno sposobni članovi ispitanih domaćinstava radili između 20 i 45 odsto od onoga koliko bi potencijalno mogli da rade.
Prikupljeni podaci pokazali su i da u nešto više od dve trećine domaćinstava, 67 odsto odsto, troškovi stanovanja znatno opterećuju budžet.

Oko dve trećine domaćinstava (67,2 odsto) ne može da priušti nedelju dana odmora van kuće, i skoro svako peto domaćinstvo (18,3 odsto) ne može da priušti adekvatno zagrevanje stana.

Možda Vam se svidi i