Sremska Mitrovica – Za dve nedelje biće poznata konačna verzija izmena Zakona o radu, a nova pravila za sve zaposlene trebalo bi da stupe na snagu već sredinom godine.

Radnoj grupi za izradu zakona Ministarstvo je u petak dostavilo verziju u kojoj jasno stoji da će plata za vreme godišnjeg odmora zavisiti samo od osnovane zarade u tom mesecu uvećane za minimalni rad. U novi obračn ne bi ulazio regres, markica za prevoz, 13. plata, topli obrok, te svi bonusi i naknade, i to u poslednja tri meseca, što je bio slučaj do sada.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije su izračunali da bi ovakav predlog smanjio plate za vreme godišnjeg odmora za 6.000 do 7.000 dinara, odnosno za 10 odsto u proseku. Kako napominju ista formula bi važila i za bolovanja, te za naknade u slučaju smrti članova porodice, rođenje deteta ili prinudnog odmora zbog nedostatka posla. U tim slučajevima zaposleni bi dobijali oko 60 odsto zarade uvećane isključivo za minuli rad, što bi na kraju bilo 2.000 do 2.5000 dinara manje nego sada.

Ono oko čega je dogovor manje-više postignut jeste kada je reč o otpremninama i minimalnoj zaradi, a što se tiče uslova za otpuštanje radnika, od nekih stavova ne odustaju poslodavci, a od nekih sindikati. Kada je reč o radu na određeno vreme, poslodavci traže da se on zasniva na rok od tri godine, a sindikati se slažu da se rok produži s godine, koliko je sada, na dve, ali da broj tako zaposlenih ne može biti veći od 20 odsto ukupnog broja zaposlenih, uz mogućnost da se radnik zaposli na određeno vreme na tri godine u nekoliko slučajeva, uključujući i situaciju kada se poslodavac prvi put pojavljuje na tržištu.

Možda Vam se svidi i