Sremska Mitrovica – Preventivnim radom pripadnika Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, sprečeno je neovlašćeno upućivanje 144 zainteresovane osobe na rad u Rusiju, bez radnih viza i ugovora o radu.

Policija je podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Šidu, protiv S.L iz Bijeljine, R.R. i A.K. iz Šida, zbog postojanja osnova sumnje da su neovlašćeno i za novac posredovali u zapošljavanju državljana Srbije u Rusiji.

Sumnja se da je S.L. u cilju nalaženja zainteresovanih za rad u Rusiji, angažovao drugu dvojicu. A.K. se tereti da je na Fejsbuk postavio oglas kojim poziva da mu se jave zainteresovani za rad u Rusiji. Na oglas su se javile 144 osobe koje su mu platile da ih fotografiše za izradu radnih viza. Takođe se sumnja da im je R.R. uzeo pasoše i naveo da potpišu izjavu da će mu posredovanje platiti oko 150 evra. Od dva muškarca iz Sremske Mitrovice uzeli su po 13.000 dinara za troškove izdavanja ruske vize.

Proverama je utvrđeno da ruska ambasada u Beogradu nikad nije primila dokumentaciju osoba koje su se za izdavanje radnih viza i zapošljavanje u Rusiji obratile osumnjičenima.

Policija poziva građane koji su osumnjičenima dali svoja dokumenta u cilju dobijanja vize za Rusiju, da ista preuzmu u policijskim stanicama po mestu prebivališta.

Upozoravamo građane da se posredovanje prilikom zapošljavanja u inostranstvu može obavljati isključivo na osnovu Zakona o zapošljavanju, uz dozvolu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Možda Vam se svidi i