Sremska Mitrovica – Prosečna plata mitrovčana u martu mesecu ove godine iznosila je 35.407 dinara. Prošli mesec, neto zarada u Sremu bila je 37.096 dinara što je za 1.689 dinara manja od plate koju su zarađivali u februaru.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku potrošačke cene za godinu dana skočile su za 11.4 odsto, pa je i više nego očigledno da je kupovna moć sugrađana drastično opala.

Hrana je za samo mesec dana poskupela za dva odsto, pa ovo poskupljenje, uz već male zarade, predstavlja najveći udar na kućni budžet.

Gotovo polovina prihoda prosečne porodice odlazi na hranu i piće, za stanovanje se izdvaja jedna trećina, a za ostale potrepštine ostaje malo novca.

Kako bi izgurali mesec, najlakše se odriču kupovine nove odeće i obuće, a ako se odluče za kupovinu nekog odevnog predmeta, većina se odlučuje za kineske prodavnice.

Malo je mitrovčana koji sebi mogu da priušte kupovinu u većim tržim centrima u Beogradu, Novom Sadu, ili inostranstvu.

Ako je za utehu i oni koji pazare „markirane“ odevne predmete ili obuću, možda nose takođe kinesku.

Po pisanju štampe, u Srbiji je sve veći broj butika koji prodaju kinesku obuću, a predstavljaju je kao italijansku.

„U jednom butiku u Čačku sam videla cipele koje su delovale kvalitetne, pa pogledavši kutiju na kojoj je pisalo da su italijanske, nisam se dvoumila i dala 100 evra. Tek kada sam u Beogradu videla da iste takve cipele koštaju tri hiljade dinara, shvatila sam da sam kupila kineske“, priča za “Blic” Milica Bojović (30) iz Čačka.

Ova praksa obmane kupaca postaje sve češća jer širom zemlje postoje pogoni koji prave kutije sa natpisima italijanskih firmi, a u kojima se prodaje kineska obuća.

U Tržišnoj inspekciji kažu da su od početka prošle godine do kraja marta u Srbiji privremeno oduzeli 7.150 komada razne obuće zbog neispravnog žiga.

U Sremskoj Mitrovici, od trgovaca saznajemo da se i obuća koja je kvalitetna i često je prvi izbor pri kupovini mitrovčana, izrađije u Kini. U pitanju je obuća marke Šafran, Ooh la la, Massin i Alter.

You may also like