Sremska Mitrovica – Jesenja poskupljenja energenata doprinela su da Sremci, naročito po sremačkim selima u upotrebu masovno vraćaju stare dobre šporete na čvrsto gorivo. Stovarišta su u susret dugoj i hladnoj zimi koju najavljuju meteorolozi podigli cenu ogreva, pa će se domaćinstva, sudeći po rečima građana, grejati ogrevom prikupljenim sa voćnjaka, njiva ili sa obale reke Save. Novčanici su tanki, a zbog poskupljenja mnogi će ložiti čokove, granje, ostatke drveta koje je nanela reka na obalu, karton ili delove starog nameštaja.

1U jednom sremačkom selu seku drveće u svom dvorištu pod izgovorom da je na tom mestu nepotrebno ili da mu je vreme da se seče, dok drugi opet priznaju da je došlo vreme da drveće služi za ogrev, a ne za hladovinu. “Preguraću početak ove jeseni, za kasnije ću pokušati opet da se snađem”, rekao je jedan meštanin koji je ispred kuće u svrhe grejanja odsekao drvo oraha. Dodaje da mora da se snalazi jer zima tek treba da dođe, a u kući, kako kaže, greje tek toliko da se prostor smlači.

U uslovima besparice mnogi štede što je više moguće, obilaze se skladišta, traže najpristupačnije cene, a u nedostatku sredstava kupuje se nekoliko cepanica drva ili ugalj na kilograme. Nekadašnja sramota i podsmeh danas su postali realnost i jedan od načina, kako trvde sugrađani, da se “pregrmi” zimski period.

Prosečna zarada u Sremskoj Mitrovici prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi oko 40.000 dinara, a od te sume pozamašan deo bi trebao da se izdvoji za kupovinu ogreva. Cene variraju u zavisnosti od kvaliteta, sezone kao i od potražnje.

Tako na primer, otpad sa pilana, takozvani okorci, paprikaš i afala košta oko 4.000 dinara po paleti, a piljevinu možete naći po ceni od 1.500 do 2.000 dinara po kubiku. Najkaloričnija drva, cer, bukva koštaju od 3.900 do 4.500, jasen, hrast od 3.300 do 3.600, a topola od 1.000 do 1.500 dinara po metru.U poslednje vreme sve je popularniji briket, pa njega u zavisnosti od vrste drveta i jačine pritiska pod kojim je napravljen možete platiti od 7.000 do 14.000 dinara, dok je briket od uglja 14.000 dinara po toni. I na kraju jedan od možda najvećih proizvođača toplote, ugalj, košta od 4.000 pa, sve do 13.200 dinara. Drveni – sirovi ugalj košta 4.000, sušeni – drveni 11.300, polukameni 6.000, domaći kameni 6.800, a uvozni kameni oko 13.200 dinara po toni.

Sudeći po cenama i računici građana, na ogrev nekom ode pola , a nekome i cela mesečna zarada.

You may also like