Sremska Mitrovica – Promocija knjige “Odlazak” autora Sabaha Al-Zubeidija u Sremskoj Mitrovici biće održana u utorak 12.marta sa početkom u 18:00 časova.

Promocija će biti održana u Art klubu u organizaciji Centra za kulturu Sirmijumart.

Sabah Al-Zubeidi irački je pesnik, pisac i slobodni novinar. Piše na srpskom i arapskom jeziku. Rođen je u gradu Al Amari na jugu Iraka. U Iraku je završio osnovnu i srednju školu. U Beograd je došao 1977. godine na studije, po zanimanju je agronom.

Živi i stvara u Beogradu. Oženjen je srpskom državljankom sa kojom ima ćerku i unuka.

Pisanjem se bavi još od detinjstva, a još od leta 1970. objavljuje pesme po arapskim i iračkim časopisima i novinama. Piše ljubavnu i rodoljubivu poeziju.

Osnivač je i direktor Mesopotamia company d.o.o, Beograd, Direktor Mesopotamia cultural center u Beogradu, Direktor Mesopotamia media center u Beogradu, Predsednik Organizacije za unapređenje ljudskih prava Iračana u Srbiji, Zamenik predsednika iračke dijaspore u Srbiji, Međunarodni član Amnesti International, Član je više književnih klubova, saveza i udruženja u Srbiji.

Za svoj književni rad nagrađivan je sa nekoliko diploma, priznanja i zahvalnica u Iraku i u inostranstvu. Njegova književna stvaralaštva promovisana su širom Srbije i u Iraku, uz predstavljanje na mnogim lokalnim TV kućama.

Redovan je gost kulturnih televizijskih emisija u Srbiji koje se prenose uživo.
Njegova poezija objavljena je u mnogim časopisima, dnevnim i nedeljnim novinama i na internet sajtovima u Iraku, arapskom svetu i u inostranstvu.

Prvu zbirku pesama pod nazivom Pesme prognane ptice, na arapskom jeziku objavio je u Iraku 2008. godine. U Beogradu je 2011. godine objavio istu zbirku na srpskom i arapskom jeziku. U Beogradu će mu uskoro biti objavljena i nova zbirka pod nazivom „Senke Sanja“ na arapskom jeziku, a potom i na srpskom.

 

You may also like