Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica i američka kompanija „Cooper Standard“, danas su potpisali ugovor o prodaji zemljišta u industrijskoj zoni grada.

Američka firma „Cooper Standard“ je jedan od najvećih dobavljača delova za automobile na svetu, a u Sremskoj Mitrovici otvara fabriku automobilskih zaptivnih sistema.

Potpisnici ugovora su gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović i predstavnik “Cooper standarda“ Rober Kuenning.

U Sremskoj Mitrovici bili su i  Božidar Laganin, direktor SIPEA i predstavnik Američke ambasade u Srbiji.

Potpisivanjem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Radnoj zoni “Sever“ ova firma počinje sa potrebnim radnjama oko izgradnje fabrike.

U planu je da krajem januara, naredne godine pogon krene sa proizvodnjom, a radovi oko izgradnje treba da počnu karajem juna ili početkom jula meseca, ove godine.

“Danas je najvažnije, to što smo obezbedili posao za 600 Mitrovčana, i to je rezultat pregovaranja koji je trajao čitavih godinu dana” rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Zemljište u industrijskoj zoni grada je prodato po ceni od 45 miliona dinara, za 6, 3 hektara zemljišta.Početna cena na licitaciji bila je 750 dinara po metru kvadratnom.

Sredstva koja je grad prihodovao prodajom zemljišta,  namenjena su daljem uređenju industrijske zone, “Namera je da se srestva ulažu u ona dobra koja će doneti nova radna mesta”  rekao je Nedimović.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza – SIEPA podržala je dolazak američke kompanije i odobrila podsticaje u iznosu od 8.000 evra po radnom mestu.

Danas je takođe pokrenut dogovor sa Fondom za podršku investicijama u Vojvodini (VIP Fond), koji su dali uverenje da će „Cooper Standardu“ biti pomognuto oko projektne dokumentacije od strane pokrajinskog VIP fonda.

Konkurs za rad u ovoj firmi je već otvoren, „Cooper Standard“ zapošljavanje stručnog kadra obavlja putem specijalizovanih agencija, s obzirom da su ovoj firmi potrebni stručnjaci određenih profila.

Već je sada izabrano šest ljudi za Top menadžment  – rukovodstvo, od kojih su i dva Mitrovčana.

Po rečima gradonačelnika Nedimovića, u toku maja počeće razgovori sa logistikom firme
„Cooper Standard“  i očekuje se da će prvi konkurski za zapošljavanje ostalog potrebnog kadra početi tokom juna, ove godine.

Gradonačelnik je najavio i dolazak novih firmi u Sremsku Mitrovicu “Pripremili smo još tri građevinska projekta na prostoru industrijske zone, jer su  u toku su pregovori sa jednom Finskom kompanijom iz oblasti automobilske industrije, i  sa dve kompanije, jedna iz Nemačke, druga iz Italije” rekao je Nedimović.

U vezi sa nedavno prodatim brodogradilištem “Sava” čiji je  sada novi vlasnik firma VAHALI iz Holandije, Branislav Nedimović je danas dodao da se do kraja godine očekuje zapošljavanje 350 radnika i u ovoj firmi.

Možda Vam se svidi i