Sremska Mitrovica – U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, uhapsili su 24.aprila više lica zbog sumnje da su oštetili budžete države za 158.745 evra.

 

U saopštenju policije se navodi da su uhapšeni  G.Č(1970) bivši načelnik za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske Uprave Sremska Mitrovica,V .V.(1965) iz Noćaja, predsednik Komisije za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Sremske Mitrovice za 2011. godinu, M.V.(1961) iz Sremske Mitrovice, pravnika u toj komisiji i V.Đ.(1962)veterinara veterinarske stanice u Inđiji.

 

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i falsifikovali službene isprave.

 

 

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je još osam lica zbog sumnje da su izvršili krivično delo neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti.Đ.Č. (1950) iz mesta Divoš. R.V. (1949) iz mesta Laćarak. S.M. (1952) iz mesta Jarak. Z.P. (1967) iz Sremske Mitrovice. L.Č. (1978) iz mesta Divoš. P.M. (1976) iz mesta Martinci. D.C. (1959) iz mesta Jarak.  J.E. (1962) iz mesta Martinci.
Postoje osnovi sumnje da je G.Č. koristeći svoj službeni položaj, po isteku zakonskog roka o prijemu dokumentacije i po Obaveštenju o davanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu prečeg prava, primio više zahteva sa dokumentacijom, koje je u dogovoru sa osumnjičenima V.V. i M.V. dostavio na razmatranje Komisiji za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Sremske Mitrovice za 2011. godinu.

Sumnja se i da su V.V. i M.V. bez upoznavanja i saglasnosti Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i bez upoznavanja ostalih članova komisije sa činjenicama da su zahtevi naknadno podneti i bez provere njihove tačnosti, iako se radilo o fiktivnoj dokumentaciji koja je sačinjena uz pomoć veterinara V.Đ. omogućili učešće i ostvarivanje zakupa državnog zemljišta po pravu prečeg zakupa, u površini od 476 hektara, na vremenski period od tri godine, za osam lica, od kojih su dvojica članovi familije osumnjičenog G.Č. kojima su pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 158.745,60 eura u dinarskoj protivvrednosti, (koliko za vremenski period zakupa od dve godine, tj. za 2011. i 2012. godinu iznosi razlika u ceni, pošto su plaćali povlašćenu cenu po osnovu prava prečeg zakupa od 217,40 eura umesto 384,15 eura po hektaru, koliko bi iznosio zakup da je navedeno zemljište bilo predmet javnog nadmetanja). Za taj iznos oštetili su Budžet Republike Srbije, Budžet autonomne pokrajine i Budžet lokalne samouprave.

Đ.Č. R.V. S.M. Z.P. L.Č. P.M. D.C. i J.E. sumnjiče se da su izvršili krivično delo neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, na taj način što su ostvarili pravo prečeg zakupa zemljišta na osnovu uzgoja životinja, služeći se pritom neadekvatnom fiktivnom dokumentacijom, zemljište koristili, suprotno nameni, za proizvodnju useva koji će biti predmet dalje trgovine i njihove zarade ili davanjem u podzakup, umesto za proizvodnju kultura potrebnih za ishranu životinja u posedu.

 

You may also like