Sremska Mitrovica – Parazit koji napada ribu pronađen je juče u ribi upecanoj u Savi, u neposrednoj blizini Šapca, a ribolovci koji su ga pronašli navode da je reč o ribi-grabljivici bandaru.

U Veterinarskoj inspekciji u Šapcu potvrdili su da imaju informacije od ribara, ali da se niko nije zvanično obratio toj ustanovi.

“Postojale su sumnje da se parazit sem u Dunavu pojavio i kod savske ribe, ali nije postojala potvrda. Ako su pecaroši danas uhvatili takvu ribu, građane treba obavestiti da je pre konzumacije obrade dobro termički ili da je zamrznu”, rekao je šef odseka Veterinarske inspekcije Mačvanskog okruga Mirko Veselinović.

Crv parazit koji napada ribu vidljiv je golim okom, jer je dugačak četiri do sedam centimetara i nalazi se u digestivnom traktu ili mišićima ribe.

Stalni domaćini, odnosno nosioci odraslog parazita, jesu ptice, i to kormorani i sive i bele čaplje, koje se hrane somom, smuđem, štukom i bandarom, a kojima mogu da prenesu zarazu.

Oboljevanje ljudi od te vrste crva koji se iz organizma mogu odstraniti samo hiruškom intervencijom, do sada nije zabeleženo u Srbiji i regionu. U Srbiji su do sada pronađeni primeci ribe zražene crvom u Dunavu i Nišavi.

You may also like