Sremska Mitrovica – Brodogradilište “Sava” u Mačvanskoj Mitrovici, nekada jedna od najvećih firmi na teritoriji opštine, ponovo je počelo sa radom. U aprilu ove godine brodogradilište je kupljeno na aukciji od strane holandske firme “Bissagos invest” za sumu od 192 miliona dinara.

Firma “Bissagos invest” posluje u Holandiji i ima saradnju sa beogradskim brodogradilištem. Firma zapošljava oko 300 radnika, od kojih je velika većina sa teritorije naše opštine. Zadnjih sedam godina radnici svakodnevno putuju u Beograd gde su angažovani u izgradnji više tipova brodova kojima se ova firma bavi.

Od kada je novi vlasnik kročio u firmu počelo je ponovno osposobljavanje za rad. Ekipe radnika su odmah počele sa čišćenjem i uklanjanjem dotrajalih objekata, otpada i rastinja koje je zahvatilo veći deo površine. Nekada ruinirana slika bivšeg giganta, ovih dana poprimila je novi sjaj. Obovljena je rasveta, veći deo hala za proizvodnju, ograda oko firme. Kako nezvanično saznajemo, trenutno, svaki dan na posao dolazi oko 50 radnika, ali se do kraja godine očekuje da će svi radnici preći na ovu lokaciju, gde ce nastaviti proizvodnju putničkih i specijalizovanih brodova.

Posle godina neuspešnih privatizacija izgleda da je firmi najzad krenulo. Ljudi prepoznaju veliku šansu koja im se ukazala i na konkurs za zapošljavanje se prijavilo oko 1000 ljudi.

Ova firma otvora vrata za mnoge nove radnike koji će zaposlenje naći možda baš ovde.

Bojana Đorđić

You may also like