Noć „Meteorske kiše“

Sremska Mitrovica – Građani će u nekoliko narednih noći imati priliku da uživaju u takozvanoj „Meteorskoj kiši“. U noći između 12. i 13. avgusta predviđa se da će biti najveći broj meteora na nebu. Kako je za Ozon rekao Janko Mravik, jedan od osnivača Astronomskog društva “Univerzum”, u takvim noćima je moguće videti i do100 meteora u jednom satu, a da bi ih videli u tolikom broju nebo se mora posmatrati iz mraka jer se iz grada vide samo oni svetliji.

“Perseidi su meteorski roj koji je nastao od ostataka repa kometa Swift-Tuttle, a ime su dobili po tome što prividno izlaze iz sazvežđa Persej. Zvezda padalica kako je nazivamo je sitan ostatak pomenutog repa koji lebdi svemirom i Zemlja nailazi na njega, a može da bude veličine zrna prašine do veličine zrna graška ali ponekad se desi da uleti i veći komad,bolid. Bolid zna za sobom da ostavi i dimni trag ali ponekada se može čuti i zvuk. Slično se dogodilo u Čeljabinsku početkom ove godine ali je to bio mnogo veći komad.
Nama se čini da je to zvezda jer prilično jako svetli iako je malih dimenzija. To se dešava zbog toga što prilikom ulaska u atmosferu Zemlje velikom brzinom, vazduh se jonizuje i svetli. Meteorske kiše, meteorski potoci ili meteorski rojevi su jedno te isto i dešavaju se preko cele godine s tim što su neki spektakularniji što ih ima više u toku jedne noći. Poneki rojevi imaju svoje karakteristike, a to je da su neki sjajniji, neki sporiji opet neki prebrzi, Perseidi uleću sa oko 60 km u sekundi. Perseidi su popularni jer se dešavaju u toku letnjih raspusta i godišnjih odmora, pa su idealni za posmatranje naspram onih koji se dešavaju zimi kada je hladno. Takodje Perseidi se mogu posmatrati i pre i posle maksimuma i traju mesec dana mada bi u maksimumu trebalo da budu brojniji ali sve zavisi od godine do godine”, stručno je objasnio Mravik.

You May Also Like