Večeras „Srem folk fest“

Sremska Mitrovica – U toku su pripreme za X Medjunarodni festival folklora “Srem folk fest “ koji se održava u Sremskoj Mitrovici od danas do 12. avgusta. Defile ulicama grada pocinje u 19:30 časova , a koncerti počinju u 20:30 časova. Koncerti će se održati na Žitnom trgu, a u slučaju lošeg vremena u sali Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača – Sirmujum.

Danas na dan svečanog otvaranja nastupiće predstavnici iz 7 zemalja kao i domaći asambli, drugo i treće veče predviđeno je za nastup izvođača koji su smešteni u drugim gradovima i poslednjeg dana „Trakija“ će zatvoriti fest sa jednim dužim programom.

Festival već nekoliko godina nosi titulu najvećeg festivala u Srbiji. Ove godine se obeležava 10 godina postojanja ovog festivala u organizaciji centra za kulturu „Sirmiumart“ pod pokroviteljstvom grada Sremska Mitrovica i suorganizaciji Odeljenja za društevene delatnosti opštine Ruma.

Na festivalu će učestvovati 17 asambala iz 14 zemalja sa preko 600 učesnika. U Mitrovici će biti smešteno 6 asambala sa po 200 učesnika, u Rumi 3 asambla, a ostali u Obrenovcu. U planu je da se asambli iz navedenih gradova rotiraju tako da će publika moći da uživa svako veče u drugom programu. Zbog velikog broja gostujućih asambala iz Južne Amerike, Afrike, Evrope i Azije, neće biti veče srpskog folklora kao što je bilo ranijih godina. Do sada su na folk festu učestvovali amaterski asambli, a ovaj put će nastupiti i profesionalni asambl „Trakija“ iz Plovdiva iz Bugarske.

Publika će svako veče moći da gleda jedan potpuno novi program.

You May Also Like