Sremska Mitrovica – Ministarstvo finansija i privrede nijednog radnika neće ostaviti bez penzije, bez obzira što im propala preduzeća nisu uplaćivala sve doprinose.

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da najnovije izmene poreskih zakona kojima je uvedeno zastarevanje za tužbe i naplate neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje predstavljaju „nož u leđa“ obespravljenim radnicima i šamar savesnim poslodavcima.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji predviđeno je zastarevanje obaveza za doprinose za penzijsko osiguranje, tako što će od 1. januara 2014. zastareti obaveze koje su dospele zaključno sa 31. decembrom 2003. godine.

Preduzeća koja duguju doprinose za penzijsko osiguranje duže od 10 godina, od 2003. godine i ranije, su u stečaju ili više ne postoje, pa je naplata doprinosa u tim firmama praktično nemoguća.

Ovom izmenom se obezbeđuje efikasnija naplata doprinosa, informatičko povezivanje sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, automatsko knjiženje plaćenih doprinosa, što su sve preduslovi za efikasniju kontrolu i naplatu doprinosa – tvrde u Ministarstvu finansija i dodaju da je jedna od najvažnijih izmena Zakona o poreskom postupku i administraciji novi sistem plaćanja i kontrole svih poreza po odbitku, gde se svrstavaju i doprinosi, što će sprečiti pojavu zastarelosti doprinosa u budućnosti.

To ne znači da se obaveze “brišu” iz evidencije, već se i dalje vode u knjigama Poreske uprave, samo se izmeštaju sa spiska dužnika, jer su doprinosi za penzijsko osiguranje od tih firmi praktično nenaplativi.
Radnici koji rade u tim firmama neće ostati bez penzije. Vlada će izlaziti u susret radnicima i po potrebi donositi odluku o povezivanju staža.

Poreska uprava će proveravati i pojedinačne prijave obveznika, što je nova kategorija koja se uvodi zakonskim izmenama. Ukoliko se poslodavac u roku od mesec i po dana ne javi sa prijavom da plati obavezu, Poreska uprava sama, po službenoj dužnosti, generiše doprinose i traži isplatu. Ukoliko se doprinosi ne plate vršiće se prinudna naplata te obaveze.

You may also like