Sremska Mitrovica / Beograd –  Pretplata za RTS će biti ukinuta u oktobru, kada će Javni servis početi da se finansira iz budžeta, najavio je pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević, piše “Blic”. Međutim, za sada se ne govori o tome da li ima sredstava u budžetu za ovu namenu.

Neplatiše ipak neće moći da odahnu jer uprkos najavi da će biti ukinuta pretplata za javni servis, Radio-televizija Srbije će moći da tuži građane koji do sada nisu izmirivali tu obavezu. To znači da će RTS i godinu dana nakon ukidanja pretplate, svoja potraživanja moći da traži na sudu.

Međutim, još uvek nije izvesno kada će i da li će pretplata biti ukinuta pošto radna grupa još nije dobila pisanu odluku prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da će RTS u naredne tri godine biti finansiran iz republičkog budžeta, piše “Danas”.

Konačna odluka, ipak, zavisiće od posete Sandre Bašić Hrvatin, ekspertkinje Evropske komisije, koja ovih dana boravi u Beogradu povodom konsultacija o novim medijskim zakonima.

Ako i dođe do odluke da se iz budžeta naplaćuje Javni servis, prema nezvaničnim informacijama, RTS će nastaviti da prodaje i svoj oglasni prostor jer je to još jedan od načina njegovog finansiranja. Naime, od TV pretplate Javni servis se finansira sa 40 miliona dinara, a još 20 odsto prihoda obezbeđuje iz oglasa.

You may also like