Sremska Mitrovica – Počev od  2005.godine u Srbiji se u aprilu mesecu se obeležava   Nedelja imunizacije, u okviru Kalendara javnog zdravlja. To je godišnji događaj čiji je cilj da se promoviše upotreba vakcina za zaštitu, ili stvaranje „imuniteta“ ljudi protiv zaraznih bolesti.

Ove godine obeležava se osma po redu Nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO, pod sloganom “Zaštitimo svet vakcinacijom” od 22. do 27. aprila. Učešće su uzele sve zemlje regiona i po prvi put se obeležava istovremeno u svim regionima SZO. Preporuka je da se ove godine posebna pažnja posveti jačanju aktivnosti na dostizanju visokog obuhvata svim vrstama vakcina pravovremenom vakcinacijom kao i jačanju uverenja javnosti da vakcinacija spašava živote.

Imunizacija predstavlja najefikasniju preventivnu meru Opšte je prihvaćeno da je to najbolja i najefikasnija mera koju je medicina ponudila čovečanstvu. Zahvaljujući imunizaciji  se sprečavaju i suzbijaju zarazne bolesti, sprečavaju komplikacije zaraznih bolesti i  spašavaju milioni života godišnje u svetu.

Rezultati obavezne imunizacije stanovništva u Srbiji su očigledni jer su neke bolesti protiv kojih se sprovodi vakcinacija eliminisane a druge se registruju u vidu pojedinačnih slučajeva ili manjih epidemija:

– Difterija je eliminisana u Republici Srbiji. Poslednji slučaj ovog oboljenja je registrovan 1980. godine.

– Dečja paraliza: Posle 1997. godine nije prijavljen nijedan slučaj dečije paralize izazavan divljim poliovirusom.

– Tetanus: Na području Republike Srbije (bez podataka za Kosovo i Metohiju) od tetanusa su u 2012. godini ukupno obolele tri osobe, sa tri smrtna ishoda. Obolele osobe su uzrasta preko 60 godina i nevakcinisane protiv tetanusa. Nije bilo registrovanih slučajeva tetanusa novorođenčadi u 2012. godini. (poslednji slučaj je registrovan  2009. god. u Pčinjskom okrugu.

– Veliki kašalj: Od velikog kašlja je u 2012. godini u Republici Srbiji obolela 51 osoba. Nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od velikog kašlja od 1971. u Vojvodini, a od 1985. godine u centralnoj Srbiji.

– Male boginje: U 2012. godini  je zabeležen  jedan importovani slučaj morbila u Repubici na teritoriji Sremskog okruga, kod osobe koja je državljanin Rumunije.

U našoj zemlji sprovodi se obavezna vakcinacija prema kalendaru imunizacije protiv tuberkuloze (BCG vakcina), difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize (polio), hepatitisa B,malih boginja, zauški, rubele i oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip B(Hib).  Ako vaše dete odvedete na vakcinaciju, štitite ga od svih gore navedenih bolesti.

Zavod za javno zdravlje , zdravstvene ustanove u Sremu obeležiće Nedelju imunizacije raznim aktivnostima a u saradnji sa medijima,  Organizacijom Crvenog krsta i školskim ustanovama u toku cele nedelje imunizacije. Planiraju se  predavanja  za zdravstvene radnike Doma zdravlja Inđija, predavanje za učenike sedmih i osmih  razreda, gostovanja  u radio stanicama i podela zdravstveno vaspitnog materijala na trgu u centru Sremske Mitrovice.

22.04.2013 10 h gostovanje na Radio Ozonu
24.04.2013 11 h  gostovanje u radio Sremu Ruma
24.04. 2013 12 i 30 h predavanje u osnovnoj školi Martinci
26.04. 2013 8 h predavanje u osnovnoj školi Laćarak
26.04 .2013 13 h  predavanje za zdravstvene radnike Doma zdravlja Inđija
26.04. 2013  11 h štand u centru grada i podela zdravstveno vaspitnog materijala sugrađanima grada sremske Mitrovice.

You may also like