Milionska prevara

Sremska Mitrovica – Pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Policijske uprave Sremska Mitrovica, u saradnji sa sremskomitrovačkim Višim i Osnovim javnim tužilaštvom, lišili su slobode deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i falsifikovanje službene isprave.
Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni oštetili privredno društvo PP „Erdevik“ za 187. 899. 027 dinara i Ministarstvo poljoprivrede za 104. 972. 856 dinara i pribavili za sebe i svoja privredna društva protivpravnu imovinsku korist preko 2.500.000 evra (235. 457. 507 dinara).
U nastavku akcije na suzbijanju zloupotreba u postupcima privatizacije i korišćenja budžetskih sredstava lišeni slobode su: D. D. (1959) nekadašnji vršilac dužnosti direktora PP „Erdevik“, Lj. M. (1952) nekadašnji vršilac dužnosti direktora firme „Rokšped Vojvodina“, B. M. (1958) član Upravnog odbora firmi „Erdevik“, „Mitrosrem“ i direktor preduzeća „M. E. A“, V. I. (1958) nekadašnji direktor „Rokšpeda“, S. B. (1965) bivši direktor firme „Frst invest group“.
Lišeni slobode su i S. R. (1970) radnica firmi „Europamont“ i „Rokšped“, D. J. (1957) nekadašnji direktor firme „Rokšped“ i zaposleni u preduzeću „Europamont“, M. P. (1947) zastupnik i osnivač firme „Planprodukt“ i bivši direktor „Inter produkta“, N. P. (1977) zamenik direktora i osnivač „Planprodukta“ i „Inter produkta“ i B. V. (1951) direktor i osnivač „Planprodukta“.
Postoje osnovi sumnje da su D. D., Lj. M., B. M., V. I. i S. B. posle dogovora sa osumnjičenom S.R. i osumnjičnjenim D. J., M. P., N. P. i B. V. podneli zahtev Ministarstvu poljoprivrede za dodelu podsticajnih sredstava za podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze i hmelja, po osnovu Uredbe Ministarstva poljoprivrede iz februara 2008. godine.
U zahtevu se navodi da su tokom 2007. godine na preko 100 hektara zakupljenih parcela preduzeća „Erdevik“, zasadili vinovu lozu na osnovu čega su od Ministarstva poljoprivrede zahtevali subvenciju.
Na osnovu tih zahteva Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je isplatu subvencije od 104. 972. 856 dinara (više od milion evra), koje su osumnjičeni prisvojili, a preduzeće „Erdevik“ oštetili za 10. 400. 000 dinara.

Utvrđeno je da vinova loza nije zasađena, a postoji osnov sumnje da su ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta falsifikovani.

Takođe se sumnja da su D. D, Lj. M., B. M. i V. I u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednim društvima „Evropamont“, „Agrokop“, „Mea“ i „Jedinstvo“ od 2006. do 2009. godine u više navrata od poslovnih banaka uzimali kredite, a kao garanciju kredita pod hipoteku stavljali imovinu „Erdevika“.
Kredit nije vraćen poslovnim bankama koje po tom osnovu od „Erdevika“ potražuju 177. 499. 029 dinara.
Svim pomenutim firmama do uvođenja postupka stečaja upravljali su članovi porodice Stanaj iz Crne Gore.

You May Also Like