Sremska Mitrovica – Danas je u Sremskoj Mitrovici otvoren Međunarodni simpozijum “Konstantin, Sirmijum i rano hrišćanstvo“, što je jedna u nizu naučnih i kulturnih manifestacija kojom se Grad Sremska Mitrovica pridružuje jubilarnoj proslavi 1700 godina Milanskog edikta.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljubiše Šulaje, osnovni cilj ovog Simpozijuma je bolje i potpunije sagledavanje procesa u periodu poznog Rimskog carstva i ranog srednjeg veka, kao i dugoročni uticaj dogadjaja iz vremena Konstantina na ove procese.

Na ovogodišnjem simpozijumu će govoriti i Dr. Majkl Verner, arheolog koji se više od 40 godina bavi rimskom arheologijom na Balkanu i Dr. Erik De Sena, direktor Američkog naučnog centra u Sofiji.

Nakon predavanja, koje će biti održano danas u svečanoj sali Opštine, u 17.00 časova sledi poseta Carskoj palati, kada će biti svečano otvorena izložba mozaika.

Organizatori ovogodišnjeg Simpozijuma su Grad Sremska Mitrovica, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Muzej Srema i Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

You may also like