Manja mesta usled nevremena često bez struje

Sremska Mitrovica – U selu Grgurevci je u toku jučerašnjeg dana nestalo električne energije. U Elektrovojvodini tvrde da je do kvara došlo jer se jedna od trafostanica zapalila. Radnici su trenutno na terenu i vrše sanaciju zapaljene trafostanice. Očekuje se da će biti u funkciji u narednih sat vremena kako nam je rekao dispečer Elektrovojvodine.

Međutim, do nestanke struje dolazi čim padne obilnija kiša ili dune jači vetar. Meštani ovog mesta kao i drugih, manjih sela u Sremu se žale na ove iznenadne nestanke struje jer će im „pocrkati svi aparati u kući“.

U Elektrovojvodini su precizirali da do prekida dolazi iz dva razloga. Prvi je sam tip električne mreže (nadzemna električna mreža), a drugi atmosferski uticaj (veliki broj atmosferskih praženjenja i jaki vetrovi).

Svako nevreme praćeno grmljavinom pogađa i nadzemne vodove. Pri tome, zaštitni uređaji su tako podešeni da spreče veće havarije i u takvom slučaju automatski isključuju vodove, što za posledicu ima navedene prekide. Postavljena oprema nema uticaja na ove prekide. Gde god postoji nadzemna mreža, postoje i problemi kada dođe nevreme. Ono na šta „Elektrodistribucija Sremska Mitrovica“ ima uticaj, je brzina intervencije kako bi ti prekidi što kraće trajali. A tu se trudimo da u svim vremenskim okolnostima budemo maksimalno angažovani na otklanjanju kvarova, pri čemu moramo i maksimalno voditi računa o bezbednosti radnika u takvim uslovima.U letnjim mesecima probleme stvara bujanje vegetacije i ptice koje sleću na dalekovode i pri tome izazivaju kratke spojeve. Grane drveća koje se upletu u dalekovod su čest uzrok ispada. „Elektrodistribucija Sremska Mitrovica“ tokom cele godine vrši orezivanje rastinja kako bi predupredila upravo takve prekide, rekli su nam u Elektrovojvodini.

Po rečima električara u ovakvim slučajevima bi trebalo preventivno pre nevremena isključiti pojedine uređaje kako ne bi došlo do kvara usled naglog prekida električne energije.

Sva prava zadržana Ozon radio ©

You May Also Like