Sremska Mitrovica – Od 1. jula, kada Hrvatska postaje članica Evropske unije njeni građani moći će s ličnom kartom da uđu u Srbiju i da bez prijavljivanja MUP-u borave do 90 dana, piše “Blic”.

Državljani Republike Srbije će i dalje za ulazak u Hrvatsku morati da imaju pasoš.

Ukoliko još uvek niste izvadili novi pasoš, a planirate na odmor u Hrvatsku ili neku drugu državu za koju vam je neophodan ovaj dokument potrebno je da znate da za vađenje treba da pripremite : važeću ličnu kartu na uvid, izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od 6 meseci) i to samo ukoliko vadite istovremeno i ličnu kartu, uverenje o državljanstvu (ne starije od 6 meseci), stari pasoš i dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša koja iznosi 2.000 dinara.

Ovaj iznos od 2.000 dinara treba da uplatite na ime primaoca: Narodna banka Srbije – Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, na broj žiro računa 980-333-07, sa pozivom na broj 07007965.

U SUP-u u Sremskoj Mitrovici već je počela “sezonska” gužva oko vađenja ovog dokumeta. Zahtev za izdavanje pasoša i lične karte možete podneti u prostoriji broj 6, svakog radnog dana od 08:00 do 13:00 časova i subotom od 08:00 do 12:00 časova. Nakon podnošenja zahteva, službenica u SUP-u će vam saopštiti kada možete da podignete svoj dokumet. Rok je najviše 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Ako ste odlučili da provedete odmor u Republici Srpskoj ili na crnogorskom primorju, onda je dovoljno da imate važeću ličnu kartu.

You may also like