Sremska Mitrovica – Na severnoj Zemljinoj polulopti jutros u 07.04 časa stiglo je leto. Iako je po kalendaru tek sad došlo najtoplije doba godine, temperature su danima tropske.

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća, pa će dan danas trajati 15 sati i 36 minuta, a noć 8 sati i 24 minuta.

Sunce je izašlo jutros u 4.52 sata, a zaćiće u 20.28 sati i ono će u podne imati najviši položaj iznad horizonta u celoj godini na severnoj Zemljinoj polulopti.

U isto vreme za stanovnike južne Zemljine polulopte, počeće zima.

Leto će trajati do 22. septembra kada počinje jesen, a ona će trajati do 21. decembra kada je zvanični početak zime.

A iako je kalendarski leto počelo tek danas, u Srbiji, ali i regionu, prethodnih dana temperature su prave tropske. Juče je na pojedinim mestima bilo i 38 stepeni, a na vrelom gradskom asfaltu realni osećaj bio je sigurno i da je temperatura mnogo veća.

Meteorolozi kažu da će i danas biti vruće. Najviša dnevna temperatura će iznositi 36 stepeni. S visokim temperaturama stižu i upozorenja lekara koji kažu da treba izbegavati izlaske napolje u najtoplijem delu dana, kao i da je neophodno adekvatno se oblačiti, jesti laganu hranu i piti dovoljno tečnosti.

You may also like