Ko još redovno kupuje voće i povrće?

Sremska Mitrovica – Voće i povrće na pijacama u poslednjih desetak dana poskupelo je čak i za 20 odsto u Beogradu i Novom Sadu. Prodavci na tezgama u Sremskoj Mitrovici kažu da to nije slučaj i u našem gradu.

Rod je manji zbog prošlogodišnje suše i ovogodišnjeg mraza, sve je poskupelo, tu je i zakup tezgi, ali uslova za povećanje cene nema, jer kupci u gradu nisu pri novcu, žale se prodavci na pijaci u Sremskoj Mitrovici.

Građani uglavnom  kupuju male količine voća, često je to i na grame, povrće se više kupuje jer se ručak mora spremiti, kažu prodavci.

Sa ponovnim dolaskom hladnih dana odložen je dolazak domaćeg ranog voća i povrća, pa pijacom i dalje gospodare proizvodi iz Italije i Grčke.

Prve jagode stigle su iz Grčke, cena ovih jagoda na pijaci kreće se od 250 do 300 dinara.

Uvoz svežeg prvog voća prilično je skup, a od januara do juna najviše se uvoze paradajz, krastavac, kupus i šargarepa.

Ostale cene na Mitrovačkoj pijaci se uglavnom nisu menjale, osim što ima novih proizvoda, koji su za sada skupi za prosečni potrošački džep pa se i manje kupuju.

Nova zelen se prodaje po ceni od 150 do 200 dinara veza, dok je stara još uvek 60 dinara.
Zelena salata na Mitrovačkoj pijaci se prodaje po ceni od 25 do 40 dinara, mladi luk od 20 do 30 dinara veza, rotkvice po ceni od 50 dinara za vezu, paprika ljuta 30 dinara komad.

Kupaca ima, ali su pazari mali.Dodatno prodavcima  na zelenoj pijaci, osim male kupovne moći, glavobolju zadaju i zakupi koji se moraju redovno plaćati.

Zakup  tezge mesečno iznosi oko 3.300 dinara, a dnevno se plaća i pijačarina 183 dinara, kažu prodavci.

You May Also Like