Sremska Mitrovica – Predstavnici pokrajinskog sekretarijata, Srpske pravoslavne crkve, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Fonda za kapitalna ulaganja i lokalnih ustanova kulture, danas su u opštini održali sastanak, povodom obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta.
Na  radnom sastanku razgovaralo se o predlozima i projektima koji će se realizovati u Sremskoj Mitrovici Predstavljen je plan programa i dogovoreno je koji su prioriteti, kao i to šta će od predloženog plana biti ostvareno.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski G. VASILIJE, rekao da je u obeležavanju ovog značajnog jubileja i prilika grada Sremske Mitrovice da predstavi i pokaže bogatsvo rimskog nasleđa.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Tomislava Jankovića, plan je da u dva dana, 21. i 22. septembra, nizom manifestacija  Mitrovica obeleži ovaj veliki hrišćanski praznik.

Centralna proslava biće održana na gradskom trgu, za čiju će organizaciju deo sredstava obezbediti Grad, a deo crkva.
„U duhu obeležavanja jubileja Milanskog edikta, u pripremi je nekoliko značajnih projekata, među kojima je projekat Muzeja Srema, koji se odnosi na hrišćanstvo u Sremu, i projekat Zavoda za zaštitu spomenika kulture za mobilnu izložbu koja će predstaviti mozaike u Carskoj palati. Za ova dva značajna projekta izdvojeno je oko 600.000 dinara“ rekao je dr Milan Micić iz pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Predviđen je i koncert, nekoliko radionica na gradskom trgu, izrada rimske odeće, novčića, sajam meda, vina, pozorišna predstava i mnoge druge aktivnosti.

 

Možda Vam se svidi i