Sremska Mitrovica – Danas se obeležava 130 godina od dolaska prvog voza u stanicu Sremska Mitrovica.

10. decembra 1883. godine prvi voz je došao u Sremsku Mitrovicu, a prva železnička stanica je izgrađena na Savi dve godine kasnije. Od tada je stanica kao i sama železnica delila sudbinu države. Kroz ratove, sankcije i železnica je prolazila kroz težak period. Posle rušenja stanice od strane Nemačkih okupatora, nakon formiranja nove Jugoslavije 1945. godine sagrađena je nova stanica kojia je još uvek u funkciji.

Svoj profit železnica u najvećoj meri ostvaruje zahvaljujući prevozu robe. Nakon opadanja obima prevoza zatvaranjem fabrika koje su poslovale na ovim prostorima, kao što su bili „Matroz“ i „Mitros“ poslednjih godina dolazi do oporavka i porasta obima posla uspostavom saradnje sa „Sirmium steel“-čeličanom, „Agrium d.o.o.“, „I-STEP“, „REC-EE-O“.

U Saradnji sa Opštinom grada Sremska Mitrovica stalno se radi na povećanju bezbednosti, obezbeđivanju putnih prelazaka, a projekat izgradnje podvožnjaka u reonu stanice na mestu sadašnjih putnih prelaza je u postupku realizacije.

Kada se govori o putničkom saobraćaju, koliko često putuju i da li su zadovoljni najbolje odgovore smo dobili od naših sugrađana. Najčešće vozom putuje mlađa populacija, uglavnom studenti. Kako je izjavio Nenad, koji studira u Beogradu, voz putuje malo duže, ali je jeftiniji. Stariji građani ipak sve manje koriste vozove kao prevozno sredstvo, po rečima Dragana koji je poslednji put putovao pre tri meseca, bio je zadovoljan putovanjem i komforom, ali voz je kasnio, i upravo zbog toga izbegava da se vozi njim. Neki vozom putuju samo jednom godišnje i to na more, a postoje i oni koji nikada nisu iskusili ovu vrstu putovanja.

Trenutno kroz stanicu prolazi osamnaest putničkih vozova, a u proseku dvadeset teretnih, što varira od obima posla.

You may also like