Sremska Mitrovica – Ovih dana velika prašina je podignuta oko groznice Zapadnog Nila. Mišljenja građana su podeljena, dok se jedni plaše i preduzimaju mere prevencije, drugi sa lakoćom slušaju o tome i ne pridaju neki poseban značaj svemu što čuju ili pročitaju.

Međutim, prema podacima kojima raspolaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u periodu jul / avgust na teritoriji sremskog okruga registrovana su 3 slučaja oboljenja od groznice Zapadnog Nila. Oboleli su sa teritorije opštine Sremska Mitrovica i Ruma. Kod jednog od ovih pacijenata ( sa teritorije opštine Ruma) bolest se završila smrtnim ishodom.. Umrla osoba je bila starija od 50 godina i hronični bolesnik, odnosno, pripadala je kategoriji stanovništva sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komarca. Glavni vektor (prenosilac) je vrsta komarca odomaćena kod nas-Culex pipiens. Glavni rezervoar zaraze se različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi. Inkubacioni period varira od 3 – 15 dana.

Velika većina osoba (80-90%) inficiranih ovim virusom nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod 10-20% zaraženih osoba simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu. Kod pojedinih osoba dolazi do upale moždanica i/ili mozga, do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa (0,2% obolelih mlađih od 65 godina odnosno 2% obolelih starijih od 65%). Ova neuroinvazivna forma bolesti zahteva bolničko lečenje.

Simptomi teže forme bolesti su umor, dezorijentisanost, koma, tremor, konvulzije, slabost mišića, paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica – umora, gubitka pamćenja, teškoća prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Smrtnost od ove bolesti je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba starijih od 75 godina života. Vakcina protiv groznice Zapadnog Nila za primenu kod ljudi ne postoji.

KAKO SPREČITI BOLESTI KOJE PRENOSE KOMARCI ?

Najjednostavnija i najbolja mera prevencije je sprečiti ubod komarca. Većina komaraca je aktivna u zoru i sumrak, pa treba izbegavati boravak van kuće u ovom periodu ukoliko je to moguće.

Potrebno je koristiti repelente ( sredstava u vidu spreja ili kreme/losiona koji se nanose na kožu nepokrivenih delova tela) tokom boravka na otvorenom, uz istovremeno nošenje odeće sa dugačkim rukavima i nogavicama.

Redukcija broja komaraca u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Preporučuje se upotreba zaštitnih mreža ili komarnika na vratima i prozorima, tako da komarci ne mogu da prodru u zatvoren prostor.

Redukcija broja komaraca na otvorenom, gde se radi, igra ili boravi postiže se isušivanjem izvora stajaće vode i eliminisanjem mesta na koja se sklanjaju komarci. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu. Redovnom i pravovremenom dezinsekcijom komaraca na teritoriji opštine.

You may also like