Sremska Mitrovica – Đaci osmog razreda danas i sutra polažu malu maturu, obavezan test kojim završavaju osnovnoškolsko obrazovanje.

Početak izrade testa zakazan je za 10.00 časova oba dana polaganja završnog ispita i trajaće po 120 minuta, do 12.00 časova.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Žarko Obradović, danas 17. juna  u 9. 45 časova u direktnom prenosu na prvom programu Javnog servisa Radio – Televizija Srbije i prvom programu Radio Beograda, izvući će jednu od tri moguće kombinacije testa iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, i jednu od tri moguće kombinacije testa iz matematike u utorak 18. juna 2013. godine u isto vreme.
Testove je odštampao „Službeni glasnik” i pod pratnjom policije dopremljeni su na predviđene punktove, a odatle i u škole. Neotvoreni paketi donose se u prostorije u kojima đaci polažu završni ispit i otvaraju se u prisustvu učenika, neposredno pred početak polaganja testova.

Đaci danas ne smeju zaboraviti da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, kao ni pribor za rad.

Nije dozvoljeno koristiti mobilne telefone, digitrone ili beleške.

Ove godine je 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 procenata delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke. Svaki zadatak nosi po jedan bod. Mada učenici ne mogu da „padnu” na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.

Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.

You may also like