Sremska Mitrovica – Mitrovčani se često žale da su žrtve taksista, ali ipak su primorani da svakodnevno putuju ovom vrstom prevoza zbog posla. Njihov neoprez pri vožnji, naglo skretanje, nepoštovanje propisa i prekoračenje brzine samo su neke od pritužbi koje međusobno razmenjuju.

“Direktno smo ugroženi samim tim što smo u vozilu. Razgovaruju telefonom, okreću se pri razgovoru sa mušterijom koja sedi pozadi, a jednom sam čak morao da povučem ručnu jer je taksista pisao poruku i nije video da se vozilo ispred nas zaustavilo”, rekao je jedan od nezadovoljnih sugrađana. Pored pritužbi na vozače, pritužbe su često i na račun samih vozila koja, kako kažu, jedva da su u voznom stanju. “Vrata ne mogu da se zatvore, pojas ne može da se ukači, a higijena je na ivici zaraze”, tvrde mušterije.

I kolege, taksisti, međusobno imaju neslaganja iz istih razloga. “Danas svako može da bude taksista. Ko god nema šta da radi samo stavi taksi – tablu i vozi”, iskritikovao je kolege jedan dugogodinji taksista.

Pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, najmanje jednom godišnje organizuju lokalnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, usmerenu na kontrolu i sankcionisanje prekršaja koje čine vozači taksi – vozila, a svakog dana, prilikom redovne kontrole saobraćaja, kontrolišu i vozače, taksiste.

Da su pritužbe građana osnovane svedoči činjenica da su saobraćajni policajci u lokalnoj akciji sprovedenoj krajem avgusta prilikom kontrole 107 taksi – vozila, za otkrivene prekršaje, kaznili 15 taksista. Od težih prekršaja, registrovano je upravljanje tehnički neispravnim vozilom pri čemu je bio neispravan uređaj za zaustavljanje i upravljanje vozilom za vreme trajanja zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom, a najčešći prekršaji koje čine vozači ovih vozila su nevezivanje sigurnosnog pojasa i upotreba mobilnog telefona u toku vožnje, za koje je kažnjeno 13 vozača, piše u saopštenju Policijske uprave Sremska Mitrovica.

Bojana Đorđić

You may also like