Sremska Mitrovica – Svetski dan voda (World Water Day) obeležava se svake godine 22. marta. Prve značajne preporuke o problemima u vezi sa vodom bile su dogovorene na konferenciji Ujedinjenih nacija o vodama koja je održana 1977. godine u Argentini. Nakon konferencije UN o okolini i razvoju u Brazilu, Skupština UN je odlučila da se 22. mart svake godine slavi kao Svetski dan voda.
Tog dana se upozorava na probleme u vezi sa vodom i vodnim resursima. Voda je i u filozofskom i u hemijskom smislu osnovni element života, presudan za opstanak čovečanstva. Od industrijske ere do danas, usled sveukupnog zagađenja planete, pitanja voda se aktualizuju svake godine i u prvi plan izlaze očuvanje i zaštita prirodnih resursa i životne sredine.

Prema podacima UN, više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi, te je, da bi se još više istakao značaj brige o vodi, period od 2005. do 2015. proglašen dekadom voda pod geslom „Voda za život“, a generalna skupština UN je u decembru 2010. proglasila 2013. za Međunarodnu godinu saradnje u oblasti vode. Ove godine se Svetski dan voda obeležava pod sloganom „Upravljenje otpadnim vodama“, a centralna proslava će biti u Holandiji.

You may also like