Sremska Mitrovica – Od 11.marta, saobraćajna policija Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, preduzima akciju kontrole i sankcionisanja vozača i suvozača putničkih motornih vozila koji ne koriste sigurnosni pojas tokom vožnje.
U toku prve nedelje ove akcije, saobraćajna policija je sankcionisala 216 vozača i suvozača putničkih automobila koji nisu koristili sigurnosni pojas tokom vožnje.

Da podsetimo, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, za ovaj saobraćajni prekršaj predviđena je kazna u iznosu od 5000,00 dinara.
Cilj ove akcije je poboljšanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja nastradalih osoba u saobraćajnim nezgodama.

U toku 2012. godine na području Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, u saobraćajnim nezgodama, život je izgubilo 11 osoba – putnika motornih vozila. To je 27% od ukupnog broja poginulih lica. Telesne povrede zadobila su 223 putnika.

U istom periodu, pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici su sankcionisali oko 6000 vozača za saobraćajni prekršaj nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Prilikom kontrole saobraćaja primećeno je da veći broj putnika u motornim vozilima ne koristi sigurnosni pojas.

Korišćenje sigurnosnog pojasa predstavlja pasivni element bezbednosti saobraćaja i u direktnoj je, uzročno – posledičnoj vezi sa brojem povređenh i nastradalh putnika u vozilima. Istraživanja su pokazala da se korišćenjem sigurnosnog pojasa u velikoj meri mogu sprečiti i ublažiti povrede u slučaju saobraćajne nezgode.

You may also like