Sremska Mitrovica – U Sremskoj Mitrovici u subotu 24.novembra održan je vrlo uspešno Festival Besedništva. U sali Pozorišta „Dobrica Milutinović“ tražilo se mesto više.

Festival je započeo je himnom festivala “Prva pitijska Pindarova oda” u izvođenju  Aleksandra Stefana Radiševića.
Uvodnu besedu “U gradu reči” Spomenke Lazić govorio je dramski umetnik Aleksandar Krstajić, u revijalnom delu Festivala nastupili su dramski umetnik Andrijana Videnović, prim. dr Dimitrije Stojšić i Madame Piano & Gyass. Program Festivala vodio je Slobodan Savić.

Pobednik XXI Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči“ je Uroš Pavlov student Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.Uroš Pavlov je pored prve nagrade za kategoriju Autorske besede dobio i Nagradu publike. U istoj kategoriji drugo mesto osvojio je Aleksandar Marković sa Pravnog fakulteta u Beogradu, a treće Veljko Bućković oficir Vojne akademije u Beogradu.
U kategoriji Interpretacije najbolji je bio Miloš Cvetković student Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, departman Niš, a drugo mesto osvojio je Radovan Seratlić predstavnik KC Vrbas, dok treća nagrada nije dodeljena.
U kategoriji Ex tempore pobedila je Milica Đilas predstavnica KC Vrbas i to je ujedno jedina nagrada dodeljena u toj kategoriji, a njoj je pripala i nagrada Advokatske kancelarije Levajac.

Besednike je ocenjivalo Besedničko sudsko veće u sastavu: predsednik – prof. dr Slađana Milenković direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Sremska Mitrovica, prof. dr Tihomir Petrović Pedagoški fakultet Sombor i mr Zoran Levajac iz Advokatske kancelarije Levajac SM.
Festival je svečano otvorio ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković.

You may also like