Sremska Mitrovica – U Srbiji će se veoma toplo vreme zadržati do 11. jula, kada bi trebalo da dođe do osveženja i manjeg pada temperatura, izjavio je danas agencijama prognostičar za dugoročnu prognozu vremena u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Branko Bijelić.

Bijelić je najavio da će se do 11. jula temperature i dalje kretati u rasponu od 34 do 38 ili čak 39 stepeni.

Jutarnje temperature u tom periodu u Srbiji bi bile u rasponu od 18 do 23 ili 24 stepena, istakao je Bijelić.

U mnogim mestima, u tom periodu bile bi takozvane tropske noći, jer se temperature ne bi spuštale ispod 20 stepeni, sem u brdovitim planinskim predelima gde će noćne temperature biti niže, objasnio je Bijelić.

„Postoje izgledi da bi 11. jula trebalo da dođe do osveženja“, kazao je Bijelić.

Tada bi, prema njegovim rečima, moglo da dođe do prolaznog naoblačenja sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom, umerenim severozapadnim vetrom i manjim padom temperature.

Temperatura bi se sa 37 ili 38 spustila na tridesetak stepeni, dodao je Bijelić.

U periodu od 12. do 22. ili 23. jula, temperature vazduha iznosile bi od 29 do 33 ili 34 stepena, dok bi se jutarnje temperature kretale u intervalu od 17 do 21 ili 22 stepena, precizirao je Bijelić.

Postojaće uslovi da 12. i 13. jula bude kratkotrajnih pljuskova, pogotovu u planinskim predelima, istakao je Bijelić.

Postoji i verovatnoća da bi krajem meseca moglo da se vrati veoma toplo vreme i temperature bi ponovo mogle da se kreću u intervalu od 32 do 35 stepeni, prognozirao je Bijelić.

„Vrlo je verovatno da bi poslednja dekada jula bila dosta suva i nešto toplija u odnosu na višegodišnji prosek“, ocenio je Bijelić.

 

You may also like